Victoria lui Donald Trump în alegerile din SUA, în care a învins-o pe democrata Kamala Harris, marchează un moment de cotitură în ordinea internațională post-Obama. De fapt, suntem în pragul unui simbolic „an zero”, când politica americană va trece printr-o resetare majoră, alimentând așteptările unor regimuri autoritare la o nouă ordine globală.
Triumfalismul propagandei rusești, care proclamă: „Трамп наш” (Trump este de-al nostru), se va dovedi curând a fi un simplu bluff. Această euforie a Kremlinului se va topi rapid, iar realitatea va demonstra că, pentru Putin, Trump nu va fi un aliat mai favorabil decât a fost Biden sau ar fi fost Harris.
Sistemele politice ale SUA și Rusia autoritară rămân a fi incompatibile. SUA reprezintă un model de societate industrială, pentru funcționarea căruia este necesar un sistem democratic, fundamental diferit de Rusia, care este o societate primitivă, preindustrială, ce poate funcționa doar într-un regim centralizat și autoritar. Aceste două modele sunt profund incompatibile, iar ideea unei alianțe între Trump și Putin este, mai degrabă, o fantezie.
Cu toate acestea, trebuie să fim pregătiți pentru o posibilă „reconfigurare” a relațiilor internaționale și o nouă „Yalta”, unde SUA, Rusia și China, ar putea împărți lumea în „sfere de influență” și „interese vitale”, inspirate de logica vechilor „acorduri procentuale”, precum cele stabilite în 1944 între Churchill și Stalin.
Statele Europei, fragile și divizate, ar putea ajunge, în cele din urmă, să accepte să ia loc la această masă de negociere pentru a evita riscul de a deveni doar obiecte pe „meniul” marii împărțiri. O astfel de evoluție probabilă, readuce în prim-plan chestiunea rezilienței și viitorului Republicii Moldova.
Este esențial să fim pregătiți pentru eventualitatea în care Donald Trump va exercita presiuni pentru a impune un armistițiu în Ucraina. La fel de bine, trebuie să fim conștienți că o astfel de „pace impusă” s-ar putea să nu servească interesele morale, politice și militare ale Kievului. Cu trupele rusești de ocupație pe malul stâng al Nistrului, o pace nedreaptă cu Ucraina riscă să ne afecteze nemijlocit și pe noi.
Încheierea războiului din Ucraina va fi urmată, fără îndoială, de ridicarea unei noi „cortine de fier” – o barieră între lumea liberă și cea a regimurilor autoritare. Acest gard simbolic de sârmă ghimpată va separa libertatea de dictatură. În asemenea condiții, pentru Moldova, prioritatea imediată va fi evitarea re-intrării în sfera de influență a Rusiei și poziționarea categorică a Moldovei de partea lumii occidentale. Pentru a nu rămâne pe partea greșită a gardului de sârmă ghimpată, integrarea în Uniunea Europeană este vitală pentru noi.
În anul electoral ce urmează, pentru a ne consolida poziția și pentru a asigura un viitor european Moldovei, ni se cere tuturor o coeziune socială fără precedent. Aspirațiile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană nu mai pot fi privite doar parte a proiectului politic european, ci devin o chestiune de supraviețuire.