Bani pentru Tiraspol: un moldovean și afacerile din România, implicați într-o schemă de finanțare

Oleg Babii, un moldovean din Rîbnița, Republica Moldova, cel mai important businessman din domeniul metalurgic, a dezvoltat în România o rețea de firme care țin în viață uzinele din Transnistria ce alimentează cu valută regimul de la Tiraspol, scrie Libertatea.ro.

Babii a fost asociat și într-o firmă conectată cu companii care spălau banii fostului președinte ucrainean Poroșenko și susțineau rebelii proruși din estul Ucrainei. De afacerile din România ale lui Oleg Babii se îngrijește un moldovean apropiat de rușii care au devalizat mai multe uzine de la noi.

Ce afaceri deține Babii în Transnistria

Oleg Babii este un important om de afaceri, unul dintre principalii jucători de pe piața produselor metalurgice din Republica Moldova. Mai exact din regiunea separatistă prorusă Transnistria. Afacerile lui Babii se învârt în jurul Uzinei Metalurgice și al Fabricii de Ciment din Rîbnița, funcționarea lor fiind strâns legată. Oleg Babii a fost director general, iar din 2015, el și tatăl său, Piotr Babii, au devenit reprezentanții grupului de acționari ai Fabricii de Ciment.

În anul 2013, Oleg Babii a fondat, la Rîbnița, firma BPM-Trade. De ceva vreme, BPM-Trade a intrat în legalitate, mutându-și sediul social la Chișinău. Prin această companie sunt valorificate produse metalurgice laminate, ciment, beton și alte bunuri fabricate în cele două uzine transnistrene.

Inițial, BPM-Trade avea adresa la Rîbnița, într-o clădire a statului transnistrean unde mai erau înregistrate câteva companii fondate de tatăl lui Oleg, Piotr Babii: BPM-Plus, BPM-Stroy, BPM-Ciment Grup și Cement Invest Group. De altfel, acronimul BPM provine de la numele Babii Piotr Mihailovici, un apropiat al regimului de la Tiraspol.

Oleg Babii trece Prutul în 2014

În 2014, Oleg Babii trece Prutul și își dezvoltă afacerile în România, înființând, împreună cu moldoveanul Radomir Șeremet, firma Moldsteel Trading SRL. După doar o lună, este cooptat ca asociat și românul Vasile Tamba, iar denumirea firmei este schimbată în Moldmetal Trading SRL.

Radomir Șeremet a fost șef serviciu control intern la Mechel (Ductil Steel Buzău), este legat de rușii care au contribuit la devalizarea COS Târgoviște (oțelărie care a fost în portofoliul companiei rusești Mechel) și deține mai multe afaceri în Republica Moldova alături de cetățeni ruși.

Cei trei au dezvoltat o rețea de firme formată din T&T Eurogroup SRL (fondată de Vasile Tamba în 2004), MMS Minerals & Metals Solutions SRL (înființată în 2012, deținută de Radomir Șeremet și Cristina Golubcova din Rîbnița), Shinkansen Assets Management SRL (deschisă în 2021 de Oleg Babii și Radomir Șeremet) și Moldmetal Trading, toate funcționând la aceeași adresă și cu scopul de a ține în viață uzinele din Rîbnița. Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL dețin, la Holboca, în județul Iași, la 30 de kilometri de granița cu Republica Moldova, și un centru logistic de depozitare, încărcare-descărcare și transport feroviar și auto de produse siderurgice ale căror drumuri se opresc la poarta uzinei din Transnistria.

Astfel, acestea devin firmele de trading și distribuție de produse metalurgice și ciment care, printre altele, vând deșeuri metalice feroase Uzinei Metalurgice Moldovenești de la Rîbnița și îi distribuie acesteia produsele finite în România și alte țări din UE. Prin aceste firme, România a devenit principalul furnizor de materie primă, adică fier vechi, pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița.

Mai ales după 2018, când Ucraina, principalul furnizor de metale uzate, impune embargo uzinei transnistrene, iar după trei ani, UE interzice exporturile de deșeuri metalice către Moldova din cauză că uzina nu avea autorizație de mediu.

Rețeaua de firme care ține în viață uzinele din Transnistria ce alimentează cu valută regimul de la Tiraspol/libertatea.ro

Autorizație prelungită temporar de Chișinău

Abia la începutul anului 2022, Guvernul de la Chișinău a acordat Uzinei Metalurgice de la Rîbnița o autorizație de mediu provizorie pentru a putea relua importurile și exporturile cu Uniunea Europeană. De atunci, Guvernul Republicii Moldova prelungește autorizația temporară a uzinei în schimbul unui preț mai bun pentru curentul electric livrat de centrala de la Cuciurgan, și ea captivă în Transnistria.

În același timp, la solicitarea firmei transnistrene BPM-Trade, Guvernul Republicii Moldova a trimis o scrisoare instituțiilor europene, cerând reluarea exporturilor de deșeuri metalice din UE către Republica Moldova, implicit către uzina transnistreană.

Continuarea investigației AICI.

Total
0
Shares
Previous Article

Washingtonul RESPINGE armistițiul temporar de 9 mai propus de Putin și cere armistițiu PERMANENT

Next Article

Grav accident la Briceni: O persoană a murit, iar alta a ajuns la spital