Curtea de Apel Chișinău a dezmințit acuzațiile de corupție apărute în spațiul public, care vizau eliberarea celor 8 cetățeni ucraineni din arest preventiv în schimbul unor mite, și a explicat clar măsurile legale luate în acest caz.
Instanța a precizat că, de la reținerea celor 8 cetățeni, au avut loc patru seturi de proceduri legale, iar soluțiile dispuse au fost în conformitate cu legislația națională.
În primul set de proceduri, în luna august, Curtea a respins recursurile avocaților privind arestul preventiv de 30 de zile și a menținut măsura arestării pentru toți cei 8 învinuiți. În septembrie, procedurile s-au repetat, iar recursurile împotriva prelungirii arestului preventiv au fost, din nou, respinse.
În octombrie, însă, în urma deciziilor instanței, unii dintre învinuiți au fost plasați în arest la domiciliu, iar în noiembrie, măsura preventivă a fost schimbată pentru 5 dintre aceștia, care au fost plasați sub monitorizare electronică, la domiciliu. Curtea a subliniat că această măsură a fost adoptată după o analiză atentă, având în vedere că nu mai existau motive suficiente pentru menținerea acestora în arest preventiv.
Instanța a clarificat că doar 5 dintre cei 8 inculpați au fost plasați în arest la domiciliu, iar acuzațiile potrivit cărora toți aceștia ar fi fost eliberați din arest preventiv sunt eronate. De asemenea, Curtea a respins acuzațiile de corupere a judecătorilor, afirmând că nu există dovezi care să susțină astfel de acuzații.
În acest context, Curtea de Apel Chișinău a subliniat importanța respectării principiilor fundamentale ale dreptului, inclusiv prezumția nevinovăției, și a subliniat că toate măsurile au fost aplicate în strictă conformitate cu Codul de procedură penală. De asemenea, Curtea a reafirmat angajamentul său ferm în combaterea corupției și a asigurat că nu va tolera niciun comportament corupțional, indiferent de persoanele implicate.
În final, instanța a făcut apel la respectarea ordinii legale și a independenței justiției, subliniind că acuzațiile publice de corupție trebuie să fie întemeiate pe dovezi concrete, conform legislației naționale, și nu pot influența procesul judiciar.