Președinta Maia Sandu a organizat consultări cu liderii a 18 partide politice, în cadrul cărora au fost discutate măsuri pentru combaterea corupției politice și îmbunătățirea reformei justiției.
Întâlnirea a fost marcată de propuneri și reproșuri din partea participanților, care au subliniat necesitatea unor schimbări fundamentale în lupta împotriva corupției și eficientizarea instituțiilor de justiție. Discuțiile au vizat măsurile pentru întărirea instituțiilor în lupta cu corupția politică și soluțiile pentru combaterea fenomenului voturilor cumpărate.
Șefa statului a ascultat propunerile participanților despre cum poate fi accelerată lupta împotriva corupției electorale.
„Ca să protejăm Moldova și democrația avem nevoie de unitate și de acțiuni urgente. Corupția politică și cumpărarea voturilor prezintă pericol pentru votul suveran al cetățenilor. Acest fapt afectează toate partidele, de aceea este nevoie de efortul întregii clase politice pentru a combate acest fenomen”, a subliniat președinta, Maia Sandu.
Liderul Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur a declarat că întâlnirea a fost „în mare parte despre nimic”, criticând prezența politicienilor pe care îi consideră „expirați și fără de integritate”. Acesta a spus că președintele Maia Sandu are o „misiune dificilă” și că trebuie să aleagă cu grijă aliații, făcând referire indirectă la persoane implicate în corupția electorală.
„Combaterea corupției electorale a fost subiectul principal al întâlnirii. Acest fenomen afectează pe toți, în special partidele extraparlamentare, care nu au resursele administrative ale guvernării, ceea ce ne taie orice șansă în alegeri. Am fost 15 lideri de partide care am propus soluții. Mesajul meu pentru doamna președinte este să-și aleagă cu mare atenție aliații, deoarece printre invitați se află persoane care, în trecut, au corupt alegători și funcționari publici pe vremea regimului Plahotniuc”, a declarat Dragoș Galbur.
În schimb, președintele de onoare al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu a exprimat speranța că vor exista și alte consultări, subliniind că problemele ridicate de cetățeni, precum securitatea și lupta cu corupția, sunt esențiale pentru viitorul țării.
„Sper că discuția a fost una constructivă, subiectul abordat fiind relevant pentru cetățeni – securitatea, bunăstarea și lupta împotriva corupției. Sper să continuăm aceste discuții, pentru că alegerile prezidențiale și referendumul ne-au arătat că avem mari probleme. Ca propunere, am sugerat semnarea unui pact pentru combaterea corupției, pentru a identifica partidele care susțin corupția și cele care nu. Este mult de lucru, inclusiv la reforma justiției și altele”, a declarat Mihai Ghimpu.
Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a menționat că discuțiile au fost o „tatonare timidă” din partea președintelui și a atras atenția asupra utilizării resurselor administrative în alegeri, subliniind că „nu trebuie să vedem doar umbra lui Șor”. De asemenea, Munteanu a propus ca partidele să susțină un proiect legislativ pentru pedepsirea utilizării resurselor administrative în scopuri electorale.
„Am propus doamnei președinte Maia Sandu un proiect legislativ pentru sancționarea utilizării resurselor administrative. Suntem pregătiți să lucrăm pentru ca această inițiativă să ajungă în Parlament, pentru că nu trebuie să permitem ca umbra lui Șor să continue să influențeze alegerile. De asemenea, i-am cerut să facă un raport privind activitatea Ministerului de Interne și a Serviciului de Informații și Securitate, deoarece dacă au apărut atâtea probleme, înseamnă că aceste instituții nu au funcționat corect. Abia după aceea trebuie să evaluăm rolul Procuraturii Anticorupție”, a declarat Igor Munteanu.
Președintele Partidului Schimbării și membru al Blocului „Împreună”, Ștefan Gligor a spus că lupta cu corupția nu este suficient de bine coordonată și a sugerat o reformă drastică a procuraturii, spunând că există „foarte puțini oameni de calitate” în sistemul de justiție.
„Ca reprezentanți ai Blocului „Împreună”, am subliniat clar că, atâta timp cât nu există o claritate privind rolurile și distribuția acestora în sistemul de urmărire penală, justiție și Serviciul de Informații și Securitate, va fi greu de convins societatea că fenomenul corupției este combătut cu adevărat. Inspectoratul Național de Investigații și Inspectoratul General al Poliției au o misiune clară în acest sens, dar este esențial să se atribuie roluri clare Procuraturii Anticorupție și PCCOCS-ului. Am mai spus și repet, Procuratura Anticorupție și PCCOCS au nevoie de o reformă profundă sau chiar de o reorganizare radicală, dacă nu de o decizie politică de lichidare și înlocuire cu o nouă instituție”, a afirmat Ștefan Gligor.
În aceeași notă, președintele ALDE, Arina Spătaru a subliniat că fenomenul corupției este „periculos pentru securitatea națională”, iar partidele politice sunt deschise să colaboreze pentru ajustarea legislației în domeniul electoral și penal.
La rândul său, liderul Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula a propus semnarea unei declarații comune pentru combaterea corupției politice, subliniind că fenomenul a fost un factor major în alegerile recente
La finalul consultărilor, Adrian Băluțel, șeful Cabinetului Președintelui Republicii Moldova, a declarat că 18 din cele 21 de partide invitate au participat, iar discuțiile s-au concentrat pe combaterea corupției politice și accelerarea reformelor în justiție. Băluțel a precizat că nu au fost invitate partidele implicate în scandaluri de corupție în cadrul scrutinelor din acest an, menționând printre altele Partidul Socialiștilor.
În cadrul întâlnirii nu s-au abordat subiecte legate de remanieri guvernamentale, dar propunerile formulate vor fi analizate pentru a fi integrate în modificările legislative propuse de autorități.
Sursa Foto: Președente.md