Duminică, 3 noiembrie 2024, cetățenii Republicii Moldova aleg președintele pentru următorii patru ani. Pentru fotoliul de președinte se duelează liderii primului tur, ordonați pe buletinul de vot în funcție de voturile obținute.
Locul 1 este atribuit Maiei Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” care candidează pentru al doilea mandat și al doilea îi revine lui Stoianoglo Alexandr, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.
Pentru turul II, Comisia Electorală Centrală (CEC) au deschis 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru cetățenii din stânga Nistrului. În diasporă, au fost deschise 231 de secții de votare organizate în 37 de țări pentru moldovenii aflați în străinătate.
Secțiile de votare se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. Pentru turul doi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a tipărit un total de 3.659.696 de mii de buletine, dintre care 2.820.496 sunt destinate secțiilor din țară, iar 839.200 pentru cele din străinătate. Este de menționat că buletinele de vot sunt disponibile în mai multe limbi, respectiv 2.906.891 în limba română și 746.929 în limba rusă.
Pentru votul prin corespondență, au fost expediate 1.809 plicuri cu buletine de vot, iar până la data de 31 octombrie 2024, ora 18:00, au fost recepționate 1.447 plicuri din străinătate, cel mai mare număr fiind înregistrat în Washington D.C. (SUA) cu 790 plicuri, urmat de Ottawa (Canada) cu 436 și Stockholm (Regatul Suediei) cu 221.
Peste 2.400 de observatori naționali și internaționali au fost acreditați de CEC pentru monitorizarea turului II de scrutin, asigurându-se astfel transparența procesului electoral
Alegătorii sunt rugați să se prezinte la vot cu unul dintre următoarele acte de identitate: buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, buletinul de identitate provizoriu sau pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat. Elevii și studenții pot vota la orice secție din localitatea în care studiază, prezentând carnetul de elev/student și actul de identitate.
Alegerile prezidențiale se consideră valabile dacă la scrutin au participat mai mult de o cincime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. După procesarea tuturor proceselor-verbale, candidatul care va obține cel mai mare număr de voturi va fi declarat câștigător. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.