Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a lansat campania națională de sensibilizare „Educația NU doare”, o inițiativă care își propune să prevină și să combată violența în mediul educațional din Republica Moldova.
Evenimentul de lansare, găzduit de „Clasa Viitorului” a reunit peste 120 de elevi, profesori, directori și experți în educație. Printre activitățile campaniei se numără prezentarea unui spot de promovare și un panel de discuții cu experți în educație și protecția copilului, ce au subliniat necesitatea creării unui mediu educațional sigur și prietenos pentru copii și cadrele didactice.
„Educația NU doare” își propune să crească gradul de conștientizare asupra importanței unui climat educațional bazat pe respect și siguranță. Printre activitățile planificate se numără lecții deschise, expoziții fotografice, povești de succes din partea cadrelor didactice, dar și diseminarea de materiale informative care să contribuie la răspândirea mesajului campaniei.
Președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu, a declarat că fiecare membru al comunității, părinți, educatori și elevi, are responsabilitatea de a contribui la crearea unui mediu școlar fără violență: „Trebuie să ne angajăm să oferim un cadru educațional în care toți copiii să se dezvolte armonios, fără teamă sau discriminare”, a punctat Daniela Sîmboteanu.
„Mediul educațional trebuie să fie sigur pentru toți membrii săi – și pentru copii, și pentru profesori. De aceea, campania pe care a demarat-o CNPAC împreună cu voi, dragi elevi, este susținută și de Ministerul Educației prin diverse activități de formare pentru cadrele didactice, cu scopul de a sprijini comunicarea empatică și asertivă dintre profesori și elevi”, a declarat secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, Valentina Olaru.
„Consider că optarea pentru mediul educațional ca fiind tema acestei campaniei este una extrem de reușită, în contextul în care, așa precum s-a menționat, școala este cea de-a doua casă pentru copii și ea trebuie să fie sigură. Acest lucru este la fel de important și pentru copiii refugiați integrați în școlile din Republica Moldova, întrucât și pentru ei școlile sunt nu doar un spațiu unde învață, ci și un spațiu unde găsesc bunăstare emoțională”, a declarat ofițerul superior de protecție UNHCR Moldova, Andrew Painter.
Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a menționat că prevenirea violenței asupra copiilor este extrem de importantă: „Aflându-se într-un mediu în care sunt focusați pe supraviețuire, elevii nu au cum să-și dezvolte întregul potențial, așa cum îl definește Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. Și, deseori, mai ales copiii care sunt ținta violenței au tendința de a se auto înlătura de la procesul educațional, ceea ce duce absenteism sau chiar la abandon școlar”, a menționat Vasile Coroi.
Instituțiile de învățământ din toată țara, inclusiv cele din stânga Nistrului, sunt invitate să își asume Angajamentul pentru Educație Prietenoasă, un document prin care se angajează să promoveze un mediu sigur, lipsit de violență, în beneficiul elevilor și al cadrelor didactice. Această inițiativă își propune să transforme școlile într-un spațiu unde fiecare copil se simte protejat și apreciat, contribuind astfel la prevenirea abandonului școlar și la asigurarea unui proces educațional eficient.
Campania se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2024, ca parte a inițiativei globale „19 zile de activism și prevenire a violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor”. Programul activităților este unul complex, vizând lecții deschise pentru viitorii pedagogi, evidențierea impactului pozitiv al cadrelor didactice prin realizarea a 10 istorii de succes, inaugurarea unei expoziții fotografice, dar și distribuirea de materiale informative pentru a contribui la diseminarea mesajului și scopului campaniei.