În premieră, profesorii Academiei „Ștefan cel Mare” au primit premiul „Constantin Stere”. Premiul a fost acordat profesorului universitar doctor Tudor Osoianu și conferențiarului universitar doctor Dinu Ostavciuc pentru lucrarea lor „Urmărire penală”, un proiect științific valoros în domeniul dreptului.
Distincția a fost acordată pentru realizările științifice deosebite ale celor doi cercetători în perioada 2022-2023. Premiul a fost înmânat în cadrul unei ceremonii organizate de Academia de Științe a Moldovei, cu ocazia Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare.
Este pentru prima dată când acest prestigios premiu, care recunoaște contribuții importante în domeniul științific, este acordat unui colectiv de la Academia „Ștefan cel Mare”. În numele întregii instituții, conducerea acesteia a transmis cele mai sincere felicitări celor doi laureați și le-a urat mult succes și inspirație în cercetarea științifică continuă.
Pe lângă premiul „Constantin Stere”, Academia de Științe a acordat premii cercetătorilor din domeniile științelor sociale, economice, umanistice și ale artelor, pentru contribuțiile lor excepționale. Printre acestea se numără:
Premiul „Eugeniu Coșeriu” în domeniul limba și literatura română: Aurelia Hanganu, Elena Ungureanu și Elena Varzari (Universitatea de Stat din Moldova), pentru ciclul de lucrări „Destine de lingviști”;
Premiul „Alexandru Boldur” în domeniul istorie și filosofie: Aurel Zanoci și Mihail Băț (Universitatea de Stat din Moldova), pentru lucrările lor despre patrimoniul arheologic al epocii fierului din bazinul Nistrului de Mijloc;
Premiul „Paul Bran” în domeniul științelor sociale și economice: Tatiana Gutium (Institutul Național de Cercetări Economice al Academiei de Studii Economice), pentru lucrările privind competitivitatea și economia durabilă;
Premiul „Maria Bieșu” în domeniul studiului artelor: Aurelian Dănilă (Academia de Științe a Moldovei), pentru lucrarea „Retrospectivă diplomatică”;
Premiul „Valeriu Canțer” pentru tineri cercetători: Eugen-Tudor Sclifos (Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova), pentru cercetările sale asupra problemei Basarabiei în context internațional;
Premiul pentru promovarea științei în mass-media în 2023: Emilia Ghețu (Compania „Teleradio-Moldova”), Svetlana Micu (Academia de Științe a Moldovei) și Ana Iacub-Lupu (TVR Moldova), pentru contribuțiile lor în promovarea cercetării științifice.
Ceremonia de înmânare a premiilor a avut loc pe 12 noiembrie 2024, în cadrul unei ședințe festive organizate la Academia de Științe a Moldovei, cu ocazia Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare.
Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare a fost adoptată pe 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO și a fost celebrată pentru prima dată pe 10 noiembrie 2002, sub patronajul UNESCO. Un aspect remarcabil este că Republica Moldova, prin intermediul Academiei de Științe a Moldovei, a devenit prima țară din Parteneriatul Estic și a doua din cadrul Politicii Europene de Vecinătate care a obținut statutul de țară asociată la Programul Cadru 7 al Uniunii Europene (PC7).
Pe 17 martie 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la Programul European de Cercetare și Inovare „Orizont 2020”. În iulie 2014, a fost semnat un acord între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Programul Cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare „Orizont 2020” (2014-2020), iar în octombrie 2021, Moldova a semnat un acord pentru participarea la „Orizont Europa” pentru perioada 2021-2027. În Republica Moldova, Ziua Științei, marcată ca sărbătoare a lucrătorilor din domeniul științei, a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 1083 din 2010.