Iurie Ciocan, pentru presa din România: Moldovenii vor vota cu pragmatism și nu vor susține persoane pe care nu le cunosc

Alegătorii cu cetățenie română din Republica Moldova reprezintă o categorie distinctă în peisajul electoral al României, având o influență din ce în ce mai mare asupra procesului electoral. Voturile lor nu reflectă doar relația bilaterală dintre cele două state, ci și aspirațiile și prioritățile moldovenilor în raport cu România, notează Gandul.ro.

“Iurie Ciocan, fost președinte al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova și actual candidat PSD pentru Parlamentul României, a detaliat, în cadrul unui interviu pentru Gândul, profilul și impactul acestui electorat asupra alegerilor din România”, notează jurnaliștii români.

”În Republica Moldova, avem 1.200.000 de cetățeni români, cetățeni care au redobândit cetățenia și care au, implicit, dreptul de vot. O bună parte dintre cetățenii Republicii Moldova sunt plecați în afara țării, inclusiv în România, dar și în alte state membre ale Uniunii Europene. Sigur, în baza cetățeniei lor române și a statutului de cetățeni europeni, aceștia s-au regăsit în diverse state ale Uniunii Europene.

Sondajele arată că aproximativ 22-25% dintre persoanele care sunt în prezent fizic pe teritoriul Republicii Moldova dețin a doua cetățenie, cea română. Aceasta reprezintă o cifră de aproximativ 300.000 de oameni care, conform estimărilor, se află fizic pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Iurie Ciocan.

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale a subliniat că participarea cetățenilor români din Republica Moldova la alegerile din România este semnificativ mai mică decât potențialul existent.

Sarcina noastră, ca persoane implicate politic, este să îi motivăm pe cetățenii români să vină la vot, să își exercite dreptul de cetățean, dreptul de a alege și chiar dreptul de a fi aleși. Este important, deoarece noi, românii din Republica Moldova, nu ne simțim reprezentați la București, nici din punct de vedere al intereselor noastre politice, nici al intereselor cetățenești. În cadrul acestor alegeri care urmează să aibă loc – alegerile prezidențiale și ulterior cele parlamentare –, avem cetățeni români din Republica Moldova, inclusiv eu, care participă în calitate de candidați”, a precizat președintele PSD România în Republica Moldova.

În opinia lui Iurie Ciocan, votanții români din Republica Moldova au o orientare clară spre valorile europene și spre consolidarea relației cu România.

”Sigur că sunt oameni 100% pro-europeni, oameni care susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. O bună parte dintre ei susțin această integrare prin România, adică printr-o apropiere cât mai strânsă de România”, a spus Iurie Ciocan.

Totodată, aproximativ 30% dintre moldoveni susțin reunirea cu România, o aspirație ce rămâne constantă în unele discursurile politice de pe ambele maluri ale Prutului.

Avem o pătură de aproximativ 30% din populație, așa arată sondajele, oameni care acceptă și își doresc reunirea Republicii Moldova cu România. Și acest profil este, de asemenea, prezent”, a completat liderul PSD din Republica Moldova.

“La alegerile prezidențiale care urmează, cred că cetățenii români din Republica Moldova vor da dovadă de mai mult pragmatism. Astfel, nu vor vota persoane pe care nu le cunosc, în primul rând, și nici pe cele care nu au dedicat suficient timp și atenție Republicii Moldova”, a menționat Iurie Ciocan.

La final, Iurie Ciocan a subliniat necesitatea unei voci directe a moldovenilor în forul legislativ de la București: “Noi ne dorim o reprezentare în Parlamentul României. Până la momentul de față, în toți acești peste 30 de ani în care am trăit împreună post-sovietici, nu am avut o reprezentare politică directă a intereselor noastre. De fiecare dată, această reprezentare a fost realizată prin intermediul partidelor politice, într-un mod depersonalizat”, a afirmat liderul PSD din Republica Moldova.

Iurie Ciocan consideră că moldovenii din România, prin activitățile lor economice extinse, contribuie direct la economia țării și trebuie integrați mai bine în politicile economice și sociale.

 

Total
0
Shares
Previous Article

DECIS: Ministerul Finanțelor va aloca suplimentar 86 de milioane de lei pentru salariile profesorilor din Chișinău

Next Article

R. Moldova și Franța au semnat un memorandum de cooperare în domeniul integrării europene