Maia Sandu, favorită pentru alegerile prezidențiale: Sondajul indică o participare masivă la urne

Un sondaj recent realizat de CBS Research la comanda Comunității WatchDog.MD dezvăluie preferințele electorale ale cetățenilor Republicii Moldova în cazul unor alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.

Maia Sandu conduce în preferințele pentru alegerile prezidențiale

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, actualul președinte Maia Sandu ar obține 35,5% din voturi, consolidându-și poziția de lider în preferințele electorale. Pe locul al doilea s-ar situa Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, cu 10%, urmat de Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, cu 6,8%, și Irina Vlah, fosta bașcană a Găgăuziei, cu 5,8%.

PAS rămâne principala forță politică

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține 28,4% din voturi, menținându-și astfel poziția dominantă pe scena politică. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) ar acumula 10,1%, în timp ce Blocul “POBEDA”, condus de Ilan Șor, ar obține 8,1% din voturi. Este de remarcat că un procent semnificativ de 26,5% dintre respondenți nu au decis încă pentru cine ar vota.

Intenția de participare la alegeri este ridicată

Sondajul evidențiază o intenție de participare ridicată la alegerile prezidențiale, 76,4% dintre respondenți declarând că vor participa cu siguranță la scrutin. Alți 13,2% au indicat că este posibil să participe, semnalând astfel un interes semnificativ al electoratului față de viitoarele alegeri.

Lideri politici absenți din sondaj, dar prezenți în preferințele cetățenilor

Deși lista opțiunilor propuse nu a inclus nume precum Vladimir Voronin, Ion Ceban, Igor Dodon și Ilan Șor, unii respondenți au indicat totuși acești lideri în calitate de opțiuni preferate. Aceasta sugerează că, în ciuda absenței lor din sondaj, acești politicieni continuă să aibă un impact asupra electoratului.

Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD cu suportul Open Society Foundation. Rezultatele și concluziile nu reprezintă poziția donatorului.

Alte rezultate au fost publicate în comunicate de presă anterioare. Le puteți vedea aici și aici.

Metodologia cercetării:

Volumul eşantionului: 1011 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult;
Eşantion: stratificat, probabilist, bistadial;
Tip sondaj: interviu telefonic moderat de intervievator (CATI)
Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2,6%
Perioada de culegere a datelor: 20-23 august 2024. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

Total
0
Shares
Previous Article

Südzucker Moldova a început recoltarea sfeclei de zahăr: Peste 60% din roadă este compromisă, fiind grav afectată de secetă

Next Article

LISTĂ // ”Pelerinajele” organizate de Șor și Patriarhia Moscovei continuă. Încă peste 60 de preoți ai Mitropoliei Moldovei pleacă în Rusia