Pentru prima dată în istorie avem o șansă reală, tangibilă de a ajunge stat membru al Uniunii Europene și suntem într-o cursă contra cronometru. Masajul a fost transmis de președinta țării Maia Sandu, la deschiderea Forumului pentru Integrare Europeană, care se desfășoară marți, 26 noiembrie, la Chișinău.
„Astăzi, marcăm un capitol nou al istoriei noastre: obiectivul aderării la UE este consemnat în Constituția Republicii Moldova. În ciuda propagandei anti-UE și a tentativelor Kremlinului de a ne întoarce din drum, moldovenii au arătat lumii întregi că valorile europene sunt și valorile noastre. Aceasta este o victorie a democrației, o victorie a tuturor moldovenilor care aleg zilnic pacea, stabilitatea și libertatea,” a declarat Maia Sandu.
Președinta a subliniat progresele remarcabile realizate de țară în ultimii doi ani:
„Am depus cererea pentru aderarea la Uniunea Europeană, am obținut statutul de țară candidată, am convins statele membre să voteze pentru deschiderea negocierilor, am deschis negocierile și suntem în procesul de screening. Următorul pas este să deschidem, în primăvară, negocierile pe primul grup de capitole. În același timp, am obținut un plan de investiții în valoare de 1,8 miliarde de euro și, foarte important, am câștigat respectul și încrederea celor 27 de state membre și instituțiilor europene.”
De asemenea, Maia Sandu a evidențiat progresele în justiție, energie și economie, punctând reformele care au schimbat sistemul:
„Am scos judecătorii toxici și am adus oameni noi în sistem. Curtea Supremă de Justiție este azi foarte diferită de cea de acum câțiva ani, iar deciziile acesteia au început să redea cetățenilor încrederea în lege. În domeniul energetic, am rupt dependența de o singură sursă. Astăzi, Moldova are opțiuni. Putem alege ce este mai bine pentru cetățeni, iar sectorul nostru energetic respectă standardele europene.”
În ciuda acestor reușite, președinta a avertizat că provocările rămân semnificative și că acțiunea promptă este esențială
„Pentru prima dată în istorie, avem o șansă reală, tangibilă, de a ajunge stat membru al Uniunii Europene – și depinde de noi. Depinde de unitatea noastră, de munca noastră, de curajul nostru, de capacitatea de a ne mobiliza în jurul acestui scop clar, bine definit, specific, măsurabil, realizabil, realist și cu un termen concret. Este momentul să suflecăm mânecile și să muncim cu perseverență, neobosiți, până la aderare și după aderare, pentru a pune țara la adăpost și a o transforma într-o Moldovă europeană, pașnică și prosperă
Însă timpul nu este de partea noastră. Fiecare pas întârziat oferă adversarilor noștri un avantaj. Este momentul să suflecăm mânecile și să muncim cu perseverență, neobosiți, până la aderare – și după aderare, pentru a pune țara la adăpost, și a o transforma într-o Moldovă europeană, pașnică și prosperă.
Dumneavoastră știți că instituțiile noastre deja lucrează sub o presiune enormă. Volumul de muncă este dublu față de anii precedenți. Și urmează să mai crească. Doar în domeniul agriculturii trebuie să inițiem și să adoptăm 1500 de acte legislative pentru a ne alinia la standardele europene. Și toată această muncă vine suplimentar la agenda curentă încărcată.
Președinta a făcut un apel la întreaga societate să sprijine eforturile de integrare europeană, nu doar prin susținere publică, ci și prin contribuții practice la armonizarea legislației și realizarea de reforme.
„De aceea vin cu un apel la societatea civilă să ne sprijiniți – nu doar prin declarații și organizare de evenimente, ci prin contribuții practice: scrierea de regulamente, realizarea de analize de impact, susținerea armonizării legislației.
Suntem într-o cursă contra cronometru. Fereastra de oportunitate se va închide la un moment, iar interferențele externe cresc constant – dorința Kremlinului de a transforma Moldova într-o zonă gri sau o gubernie este puternică. Dacă nu acționăm acum, peste 10 ani ne vom regăsi tot aici, discutând despre integrarea europeană.” a concluzionat Maia Sandu.