Ministerul Mediului și Agenția „Moldsilva” au inaugurat astăzi Campania Națională de Împădurire Toamna 2024 în satul Mălăiești, raionul Orhei. Acțiunea de împădurire începe pe 16 noiembrie și se preconizează plantarea a 26 de milioane de puieți pe o suprafață de aproximativ 4.000 de hectare.
Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, cu scopul de a planta 145.000 de hectare de păduri în următorii zece ani. Aceasta vizează creșterea semnificativă a suprafeței forestiere a Moldovei, care este printre cele mai mici din Europa.
În primii doi ani ai programului, au fost alocate 300 de milioane de lei pentru achiziționarea de echipamente moderne. Autoritățile locale au contribuit cu peste 24.000 de hectare de teren pentru plantare, iar reprezentanții Ministerului Mediului au mulțumit primarilor și consilierilor locali pentru implicare.
„Împădurirea este un pas esențial pentru un viitor mai verde și mai sigur, contribuind la protejarea biodiversității și îmbunătățirea calității aerului. Un acord semnat în luna septembrie cu Banca Europeană de Investiții, în valoare de 200 de milioane de euro, va sprijini plantarea a 63.000 de hectare de păduri în următorii patru ani și va finanța construcția de drumuri forestiere și pepiniere moderne”, a declarat un reprezentant al Ministerului Mediului, Sergiu Lazarencu.
Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, a reafirmat angajamentul instituției de a sprijini această campanie, subliniind că implicarea oamenilor este esențială pentru succesul acesteia.
„A devenit o tradiție ca, în ultimii ani, Moldsilva să se bucure de suportul cetățenilor în procesul de împădurire a țării. Apreciem efortul tuturor celor care s-au implicat în campania precedentă și mizăm pe o participare exemplară și de această dată. În toamna aceasta, în zona de Nord a țării vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 940 de hectare pe terenurile primăriilor în raioanele Briceni, Ocnița, Edineț, Sîngerei, Glodeni, Fălești, Drochia, Soroca, Florești, Șoldănești, Rezina. În zona de Centru, pe terenurile primăriilor Călărași, Orhei, Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Hîncești , Criuleni, Anenii Noi, Ialoveni, vor fi create noi păduri pe o suprafață de peste 1150 de hectare. În zona de Sud a țării, pe terenurile primăriilor din raioanele Leova, Cahul, Cantemir, Comrat, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Taraclia, mun. Cahul, vor fi create păduri noi pe o suprafață de peste 1200 de hectare”, a declarat Victor Durbală.
Lansarea oficială a campaniei de împădurire subliniază angajamentul Moldovei față de protecția mediului și dezvoltarea sustenabilă a resurselor naturale ale țării. Campania este deschisă și cetățenilor, care sunt încurajați să participe activ. Pentru participare puteți vedea lista locațiilor de plantare, în imediata apropiere a localității dvs AICI!