De două luni, Moldovagaz funcționează fără un Consiliu de Administrație complet, ceea ce pune în pericol capacitatea companiei de a-și desfășura activitatea, avertizează expertul în energie Sergiu Tofilat. Într-o postare recentă, acesta a atras atenția asupra riscurilor grave cu care se confruntă compania, în special imposibilitatea de a achiziționa gaze naturale după epuizarea rezervelor existente, care sunt suficiente doar până la sfârșitul lunii decembrie.
Potrivit lui Tofilat, din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație, a mai rămas doar un administrator interimar. Atribuțiile acestuia sunt limitate de regulament: poate lua decizii financiare doar pentru sume mai mici de 11,5 milioane de lei, orice tranzacție mai mare necesită aprobarea Consiliului de Administrație, care în prezent nu există.
„Dacă cealaltă parte solicită aprobarea tranzacției, Moldovagaz este obligată s-o confirme în două săptămâni, dar nu o poate face pentru că nu are Consiliu de Administrație”, explică Sergiu Tofilat, făcând referire la prevederile Codului Civil.
Două soluții posibile, niciuna implementată
Pentru a rezolva această situație, Tofilat propune două soluții:
- Votarea candidaților propuși de partea moldovenească de către reprezentanții Gazprom. Totuși, Gazprom a refuzat această opțiune, încălcând astfel statutul Moldovagaz.
- Instituirea administrării externe, care ar permite asigurarea funcționării normale a companiei până la stabilirea unui nou Consiliu.
Un proiect de lege pentru implementarea celei de-a doua soluții a fost transmis în septembrie președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, însă adoptarea acestuia a fost amânată până după alegeri.
Sergiu Tofilat solicită în mod public înregistrarea proiectului de lege: „A venit timpul să aflăm dacă există voință politică de a face ordine la Moldovagaz sau există alte interese”, a declarat Tofilat.