La fiecare 10 minute, în lume, moare o femeie din cauzza violenței! „Nu există #nicioscuză pentru violența față de femei și fete” este declarația comună a autorităților, societății civile și organizațiilor internaționale care militează pentru drepturile femeilor.
În contextul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, la Chișinău a fost lansată cea de-a 23-a ediție a campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Campania se desfășoară anual în perioada, 25 noiembrie – 10 decembrie. Ediția 2024 are pe agendă peste 1200 de activități dedicate prevenirii și combaterii violenței, organizate atât la nivel central, cât și local, de instituțiile publice, societatea civilă și partenerii de dezvoltare.
Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului în Republica Moldova. Date recente arată că 73% dintre femeile cu vârsta peste 15 ani au fost victime ale violenței din partea unui partener, iar 40% au suferit violență fizică sau sexuală.
În cadrul evenimentului de lansare, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a evidențiat gravitatea fenomenului violenței în Moldova: „În 2023, 21 de femei au fost ucise, iar peste 5224 de femei au cerut ajutor la linia fierbinte. Sunt cifre dureroase care ascund povești reale de suferință. Nu există nicio scuză pentru violență! Activismul nostru zilnic trebuie să aducă rezultate concrete, iar prin consolidarea cadrului legislativ și crearea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței, facem pași importanți în această direcție”, a subliniat Doina Gherman.
Campania din acest an pune un accent deosebit pe combaterea femicidului, un fenomen devastator cu impact moral și socio-economic semnificativ.
„Doar în primele 10 luni ale anului 2024, 22 de femei și-au pierdut viața. Totuși, creșterea numărului de raportări indică o încredere tot mai mare a victimelor în instituțiile de stat, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv”, a declarat consultantul pe comunicare la Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței, Valeria Busuioc.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a reiterat importanța implicării fiecăruia în această luptă: „Violența afectează întreaga societate. Îndemnăm victimele și comunitățile să raporteze cazurile la linia telefonică 0-8008-8008, disponibilă 24/7, sau să se adreseze autorităților competente”, a punctat Alexei Buzu.
„Violența împotriva femeilor și fetelor poate și trebuie prevenită. Soluția constă în răspunsuri robuste, educarea și împuternicirea femeilor și fetelor, construirea unor instituții puternice și a unui cadru juridic care să protejeze și să sprijine supraviețuitoarele, precum și tragerea la răspundere a făptuitorilor. Trebuie să investim în strategii cuprinzătoare, inclusiv în parteneriate cu organizațiile pentru drepturile femeilor, și să alocăm bugete suficiente pentru servicii de prevenire și suport”, a declarat coordonatoare Rezidentă ONU în Moldova, Yesim Oruc.
Campania va cuprinde peste 1200 de evenimente de sensibilizare, lecții publice, seminare, difuzarea de materiale video tematice și alte inițiative menite să încurajeze egalitatea de gen și să reducă violența. Activitățile sunt coordonate de Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței, în colaborare cu organizații internaționale, inclusiv ONU.
În primele 10 luni ale anului 2024, numărul ordinelor de protecție emise de instanțele din Republica Moldova a crescut cu 24% (527 față de 426 în aceeași perioadă din 2023). Sistemul de monitorizare electronică a fost aplicat în 93% din cazurile de ordine de protecție, indicând o îmbunătățire a răspunsului instituțional. La nivel mondial, în 2023, 51.100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.
Campania „16 Zile de Activism” este o inițiativă globală care se desfășoară anual între 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, și 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului. În Republica Moldova, campania 16 Zile de Activism este organizată de 23 de ani, implicând Guvernul, autoritățile locale și naționale, organizațiile și misiunile internaționale și societatea civilă. Culoarea oficială a campaniei este portocaliu și simbolizează un viitor luminos, fără violență, iar hashtag-ul #NICIOSCUZĂ reafirmă angajamentul ferm de a elimina violența împotriva femeilor și fetelor.
Sursa FOTO: UN Moldova.org