„Nu te lăsa aburit”: Campanie antifumat, lansată de autorități

Autoritățile au lansat campania antifumat și de informare asupra pericolelor țigărilor electronice, intitulată „Nu te lăsa aburit(ă)!”. Inițiativa își propune să educe tinerii cu privire la efectele nocive ale țigărilor electronice și ale altor produse ce conțin tutun sau nicotină.

Peste 200 de elevi au participat la experimente interactive prezentate de specialiști, care au evidențiat substanțele chimice periculoase din țigările electronice și impactul negativ al acestora asupra sănătății umane.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, prezentă la eveniment, a subliniat că niciun produs din tutun sau nicotină nu este sigur. Ea a avertizat asupra tacticilor insidioase ale industriei tutunului, care nu doar amenință sănătatea publică, ci reprezintă și un atac direct asupra viitorului tinerilor. „Îndemn toți tinerii să acorde o atenție sporită sănătății lor și să evite capcanele industriei tutunului”, a declarat ministra.

Campania „Nu te lăsa aburit(ă)!” este implementată de Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în colaborare cu Biroul OMS din Republica Moldova și Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.

Activitățile campaniei se vor desfășura preponderent în mediul digital, oferind tinerilor, părinților și cadrelor didactice resurse informative precum broșuri, postere și materiale vizuale. Acestea vor aborda compoziția chimică a țigărilor electronice și a altor produse din tutun și nicotină, precum și impactul negativ asupra sănătății. Un obiectiv central este demontarea miturilor conform cărora țigările electronice ar fi o alternativă mai sănătoasă la cele tradiționale.

Lecții informative și sesiuni educative vor fi organizate în numeroase școli din republică, inclusiv în instituțiile care fac parte din Rețeaua națională de școli care promovează sănătatea. Acestea vor avea rolul de a încuraja alegeri sănătoase și de a informa tinerii despre riscurile asociate consumului de nicotină.

Statisticile actuale sunt alarmante: 12,7% dintre adolescenții cu vârste între 13 și 15 ani din Republica Moldova utilizează țigări electronice. La nivel global, datele OMS indică faptul că 37 de milioane de copii din aceeași categorie de vârstă folosesc țigări electronice și alte produse din tutun și nicotină.

Total
0
Shares
Previous Article

Cod Galben în R. Moldova: Se așteaptă ninsori, lapoviță și ghețuș

Next Article

ALERTĂ. Ambasada SUA de la Kiev se închide după un avertisment despre un „atac aerian semnificativ”