Într-o opinie recentă, Alexandru Slusari critică activitatea fostului ministru Andrei Spânu, considerând plecarea acestuia „foarte întârziată” și impusă de presiuni interne. Slusari subliniază erori în gestionarea crizei energetice, susținerea unor contracte controversate și influențarea politică a primarilor, menționând că aceste acțiuni au avut un impact negativ asupra economiei și societății.
Sincer, mai mult nu am vrut să scriu nimic despre Spânu. Nu am deprindere să bat în persoanele căzute. Însă, ieri am văzut un val de postări de la unii jurnaliști și analiști din curtea guvernării cu osanalele «dominatorului» și mai că nu îl chema înapoi. În acest context țin să comunic și să amintesc societății următoarele lucruri:
1. Andrei Spânu era arhitectul campaniei electorale ale doamnei Sandu până la turul întâi și asigura pe toți că doamna câștigă din primul tur, iar referendum trece cu 70 procente. Doar eforturile personale ale Maiei Sandu între tururi, conectarea mai multor deputați, mobilizarea Diasporei și greșelile contracandidatului au salvat țara de victoria forțelor criminal-oligarhice. Plecarea lui Spânu era un gest foarte întârziat, făcut sub mare presiune pe interior. Dânsul până la ultimul moment nu a vrut să plece. Că sunt alți miniștrii un pic mai fricoși, care și acum spun că sunt cei mai buni, asta e altă întrebare.
2. «Salvatorul» energetic al Moldovei în octombrie 2021 tremura în Sankt-Petersburg, neștiind cum trebuie de procedat. Iar discuția cu Gazprom și Putin despre formula contractului a purtat Maia Sandu prin intermediul Germaniei. Asigurarea surselor alternative de furnizare a gazului era o necesitatea veche și tardivă. PAS a promis acest lucru și nimic eroic nu văd aici. Altă întrebare, că Andrei Spânu a efectuat aceasta operațiune foarte incompetent și țara a plătit un preț enorm, achitând 9 luni un tarif exagerat la gaz în urma unor achiziții excesive la prețuri exorbitante. A fost o lovitură enormă asupra agenților economici și bugetului țării, când banii europeni în loc de proiecte de modernizare au mers în forma de compensații la consum. Sunt absolut sigur că dacă în 2021-2022 noi am fi avut Ministerul Energiei în frunte cu Victor Parlicov, situația în sectorul energetic era mult mai bună.
3. Toți nu știu de ce au uitat cum Andrei Spânu a fost de două ori avocatul tandemului Horus – Силовые Машины a lui oligarhul putinist Mordașov. Atunci doar intervenția personală a doamnei Sandu a decis rezilierea contractului de reparație a Termoelectricii de aceasta сладкая парочка, iar domnul Spânu striga că în țara doar un singur agent economic poate repara Termoelectrica. Iată că peste doi ani vedem că Termoelectrica nu a murit fără Mordașov.
4. Despre drumul Leova-Bumbăta cunoaște deja fiecare broască din Prut. Primarul orașului Leova, care are experiență vastă în reparația drumurilor, a refuzat să semneze documentele de recepție. Procuratura a anunțat că în cadrul dosarului penal sunt doi inculpați și a comandat expertiza independentă. Eu sunt convins că dacă procurorii la noi în țara erau depolitizați, nici nu era nevoie de întinderea procedurii de expertiza drumului sau analiza contractelor de procurare de gaze în noiembrie 2022-ianuarie 2023, când 84 % din tot volumul de gaz a fost procurat de la singură compania.
5. Toata țara timp de un an observă epopeea dării în chirie a câtorva larioace în Aeroport și nu înțelege dacă acest așa zis concurs este aranjat pentru gruparea Șor sau o compania franceză.
6. Programul Satul European, fără a discuta impactul acestui program, nu este altceva decât banii noștri, cu care Andrei Spânu deseori a încercat să corupe primarii. De fapt, dânsul aici a mers pe calea bătută de toate guvernele, care în loc de descentralizare și asigurarea autonomiei financiare, schimbau fonduri bugetare pe loialitate politică. În alegeri locale 2023 noi cu prisosință am văzut acest lucru, când peste 200 de primari din alte partide au migrat în stilul lui Plahotniuc la PAS. Iar după alegeri manager «eficient» prompt a avut grijă de coaliții raionale între PAS și PSRM cu condiția că reprezentanții partidului de guvernare să aibă cele mai multe funcții de șefi de raioane, care sunt demult arhaisme sovietice și doar absoarbă inutil banii noștri. Apropo, în campania electorală mulți vicepreședinți-socialiști, având resurse necesare în cadrul alianțelor cu PAS, au făcut campania electorală pentru Stoianoglo.
Mai am și alte exemple de activitatea «prodigioasă» a domnului Spânu, dar cred că nu este cazul. Dacă cineva continuă să creadă că dânsul este un om curajos, manager eficient, salvatorul țării, prada unei campanie calomnioase ect, îmi pare foarte rău. Voi așa și nu ați învățat lecția.