OPINIE de Alexandru Tănase. La urnele de vot: dimineața nu-i ca seara

Duminică seara, clasa politică românească părea pregătită să primească răsplata eforturilor depuse. Fiecare tabără își făcuse temele, cu strategii de manipulare bine calculate, așteptând rezultatele voturilor cu siguranța unui scenariu bine scris. PSD plănuia să intre în turul doi alături de George Simion, doar pentru a-l prezenta ca pe un pericol al extremismului și a se poziționa drept alternativa “mai rezonabilă”. PNL, deși a scos de la naftalină discursuri obosite despre “ciuma roșie” și „dragostea de țară”, nu a reușit să se reinventeze în această campanie. Stângiștii sperau să-și facă pârtie în turul doi inflamând electoratul, așa cum mai făcuseră anterior, cu sperietori despre corupție, complotul serviciilor și despre hoții din PSD și PNL, care vin să fure viitorul copiilor noștri.
Totul părea bine pus la punct. Dar, cum spunea Traian Băsescu, “Iarna nu-i ca vara, iar dimineața nu-i ca seara”. Rezultatele exit-poll-urilor de la miezul nopții au scos în evidență o nouă realitate a scenei politice românești. Lebăda neagră a acestor alegeri este Călin Georgescu, care a fost prezent în acestă campanie cu un discurs puternic antisemit, legionar, ”mesianic”, pro-rus și anti-Occident.
“Cine este Călin Georgescu?” – întrebarea dimineții. La primele ore ale dimineții, Google fierbea: “Cine este Călin Georgescu?” Era întrebarea pe buzele tuturor, iar răspunsurile oscilau între teorii ale conspirației și încercări de a explica neprevăzutul. Mulți au căzut pradă tentației de a atribui succesul său prezenței pe TikTok, o idee cel puțin superficială, având în vedere că toți candidații s-au luptat pentru vizibilitate în aceleași medii.
Românii nu sunt antieuropeni, anti-NATO, nici putiniști sau anti-ucraineni. Votul masiv pentru un candidat cvasi-necunoscut, cu un mesaj antisistem, reprezintă un diagnostic ce atestă falimentul actualei clasei politice. Este reacția unei societăți exasperate de promiscuitatea politică din ultimul deceniu – alianțe imorale, corupție, populism, promisiuni încălcate și decizii absurde. Este suficient să ne uităm la stabilirea alegerilor parlamentare între cele două tururi prezidențiale pentru a înțelege nivelul de degradare la care s-a ajuns.
Societatea este un organism viu, iar reacțiile românilor sunt naturale într-un context politic dominat de politici neînțelese și, uneori, absurde. Suveranismul nu este o noutate pentru statele europene, deși rareori ajunge să domine preferințele electorale la nivel prezidențial. Ceea ce s-a întâmplat acum este reflexul unei societăți care, ca orice organism viu, reacționează instinctiv la nemulțumiri.
Nu TikTok-ul a adus acest rezultat. Milioane de oameni nu votează în funcție de trenduri pe rețelele sociale. Este vorba despre un semnal clar, un vot de blam adresat întregii clase politice, de care oamenii pur și simplu s-au săturat. După cum se știe, viața taie cele mai scumpe facturi, iar politica românească tocmai a primit una pe măsură.
Întrebarea la care urmează să dăm un răspuns este: ce urmează?
În fața unei posibile confruntări în turul doi între Călin Georgescu și Marcel Ciolacu, se conturează o ironie a sorții: lupta cu „ciuma roșie” va fi pusă pe standby, iar Ciolacu va deveni alternativa “rezonabilă” în fața unui candidat diagnosticat ca extremist. Vorba poetului: „Toate-s vechi și nouă toate”.
Total
0
Shares
Previous Article

UPDATE Alegeri prezidențiale în România. Elena Lasconi trece peste Marcel Ciolacu

Next Article

Cum s-a votat în Republica Moldova la alegerile prezidențiale din România