Trump a câștigat detașat alegerile americane, nu la scor strâns, cum s-a spus. Cel de-al 47 Președinte a dat un brânci actualei administrații, impunându-se fără replică. Urmează politici dure, simțitoare, care nu vor fi pe placul unora, dar care prind la votanții americani.
Mă aștept ca SUA să se închidă la comerțul internațional și să aplice sancțiuni drastice concurenților săi, inclusiv europeni. Trump a promis războaie economice, însemnând tarife stabilite discreționar de Administrație pentru a descuraja importurile. Deși va lovi în China, efectele vor fi resimțite de europeni. Replica UE va re-orienta comerțul spre Asia și va căuta comerț cu Rusia.
Trump va revizui radical relația cu Rusia și Ucraina, care va forța europenii să dubleze cheltuielile pentru apărarea propria și industrie de război locală. Dacă Biden a limitat drastic utilizarea armelor furnizate Ucrainei, Trump va dori să pună capăt războiului prelungit, care nu-i bun pentru comerț, și va dori să pună capăt războiului, întărind forța Ucrainei (peace through strengh), dar va impune condiții de pace, inclusiv prin condiționalități care să ferească Rusia de umilințe.
Economic, Trump la Casa Albă înseamnă o trezire din iluziile unei păci garantate unilateral și nevoia exitențială pentru reforme profunde a UE. Ca și SUA, europenii au nevoie de reziliență economică, de-reglemntare, reducarea datoriei externe și a cheltuielilor din PIB pentru proiecte megalomane, în locul creșterii economiei reale. Un stat eficient înseamnă un stat în care cheltielile intuile ale guvernării se reduc, iar cheltuielile în educație, sănătate, cercetare, dezvoltare sunt investiții inerente. Într-o lume haotică și periculoasă, asta este singura cale de supraviețuire. Alegătorii americani au înțeles acest lucru. Cei moldoveni au fost aproape.
Constatări:
Chiar dacă Trump nu ar fi câștigat aceste alegeri în SUA, noi toți deja trăim într-o lume „trumpistă”. Este orb cel care nu vede. Tendințe de renaționalizare a discursului politic și reticența față de amestecul extern prinde putere în Europa. Scorul detașat cu care Trump a devastat practic „fiefurile” democraților din statele (swing) arată că publicul cere o schimbare. Și ea nu este de inspirație „progresistă”.
Oamenii cer o economie puternică. Pandemia a trecut și nu mai există niciun pretext pt stagnare, inflație, inerție și birocrație. Prețurile înalte și lipsa de optimism social radicalizează așteptările. Guvernele trebuie să livreze. Vorba unui fost președinte american, economy stupid!
Emigrația crează tensiuni mari. Se vede cu ochiul liber peste tot în Europa, ca și în SUA. Indiferent de motivele pentru care oamenii decid să se mute în alte țări, alienarea lor față de limba, cultura, modelul de civilizație și statul care-i găzduiește generează majorități militante și reacții politice de a-i respinge.
Politica se face pe furie. Ultimele săptămâni de campanie în SUA au mobilizat subiecte de antagonizare (emgirație și anti-woke) având contracandidat un candidat femeie de culoare. Acest tip de discurs a scos la vot alegători care, de regulă, nu se interesează de politică, atrași de circ, memuri, satiră, decât de abordări clasice doctrinale pentru a convinge rațional, și aparent a funcționat.
Vom trage lecțiile adecvate. CUB este partidul oamenilor liberi.
Autor: Igor Munteanu,
Ex-ambasador al Republicii Moldova la Washington