Prima condamnare în dosarele de finanțare ilegală a unui partid politic

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat astăzi prima condamnare într-un caz de finanțare ilegală a unui partid politic. Bărbatul, implicat în finanțarea ilegală a Partidului „Șansa”, a fost condamnat la o amendă de 45.000 de lei și la confiscarea sumei de 613.500 de lei.

Banii confiscați urmau să fie distribuiți ilegal prin intermediari, către persoane implicate în activitățile partidului, contrar legislației privind finanțarea partidelor politice. Cazul face parte dintr-o investigație mai amplă a Procuraturii Anticorupție privind finanțarea ilegală a partidelor și coruperea alegătorilor.

În proces este vizat un grup criminal care organiza astfel de activități ilegale. Inculpatul a recunoscut că, în perioada martie 2024, a facilitat transportul și distribuirea unor sume de bani și cadouri către persoane care prestau diverse servicii pentru Partidul „Șansa”. Printre aceste servicii se numărau promovarea imaginii partidului și a candidaților săi, participarea la mitinguri și întruniri politice, toate realizate cu bunuri nedeclarate și necontabilizate, încălcând astfel reglementările legale privind finanțarea electorală.

Potrivit procurorilor anticorupție, în martie 2024, inculpatul a transmis unui alt bărbat un pachet cu suma de 613.500 de lei, care urma să fie redistribuită către persoane ce desfășurau activități de promovare pentru partid. În urma acțiunilor sale, inculpatul a fost reținut și arestat, iar în octombrie 2024 a fost trimis în judecată. Procesul a fost judecat rapid, în doar trei săptămâni, de un magistrat specializat, iar inculpatul a acceptat să își recunoască vinovăția, ceea ce a accelerat procedurile legale.

Judecătoria a dispus, pe lângă amendă, și confiscarea întregii sume de bani, care va trece în folosul statului. În plus, pentru a garanta plata amenzii, instanța a menținut sechestrul asupra automobilului inculpatului.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile. În acest context, procurorii anticorupție continuă investigațiile privind alte persoane implicate în aceste activități ilegale, iar autoritățile subliniază că persoanele acuzate de săvârșirea unei infracțiuni sunt prezumate a fi nevinovate până la o decizie definitivă a instanței.

Total
0
Shares
Previous Article

625 de moldoveni și-au procurat locuințe prin programul „Prima Casă Plus”

Next Article

Rusia ACȚIONEAZĂ SUBVERSIV și în alegerile din România. SRI anchetează