Liderii ţărilor G20, care includ cele mai importante state industrializate şi emergente, au difuzat în cadul summitului de la Rio de Janeiro, în Brazilia, o declaraţie finală, inclusiv cu referiri la războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu, transmite Agerpres.
Brazilia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a reuşit să deblocheze forumul aducând cele mai puternice economii de pe planetă la un acord pe probleme de importanță mondială, precum războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu. Liderii G20 şi-au exprimat, de asemenea, angajamentul pentru o impozitare mai eficientă a celor superbogaţi şi au reiterat ţinta convenită la nivel internaţional de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială.
În ceea ce priveşte Ucraina, liderii G20 “au evidenţiat suferinţa umană şi repercusiunile negative” legate de război “asupra securităţii alimentare şi energetice globale, a lanţurilor de aprovizionare şi a stabilităţii macrofinanciare”, însă nu a fost menţionată Rusia, membră a G20 și reprezentată la summit de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
La fel ca la summitul de anul trecut din India, nu a existat o condamnare explicită a agresiunii Rusiei în Ucraina, spre deosebire de poziţia puternică asumată la summitul din Bali, în Indonezia, din 2022.
Nu a fost menţionat nici atacul din 7 octombrie 2023 al grupării teroriste palestiniene Hamas asupra Israelului, în care au fost ucise 1.200 de persoane, majoritatea civili. Înainte de summit, cercuri guvernamentale germane declaraseră că un astfel de rezultat al negocierilor ar fi “inacceptabil”.
Declaraţia finală menţionează în schimb “îngrijorarea profundă cu privire la situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza şi escaladarea din Liban”. Ajutorul umanitar trebuie extins de urgenţă şi protecţia populaţiei civile consolidată, se arată în document, într-un mesaj clar către Israel.
G20 reafirmă totodată “dreptul palestinienilor la autodeterminare” şi “angajamentul neclintit faţă de viziunea soluţiei cu două state în care Israelul şi un stat palestinian trăiesc alături în pace în cadrul unor graniţe sigure şi recunoscute, în conformitate cu dreptul internaţional şi rezoluţii relevante ale ONU”.
Un punct cheie al acordului a fost nevoia de a reforma Consiliul de Securitate al ONU, iar în acest sens G20 a cerut în declaraţia finală ca acest organism al ONU să devină mai “reprezentativ, incluziv, eficient, eficace, democratic şi responsabil”. G20 a lansat totodată Alianţa Globală împotriva Foametei şi Sărăciei, o iniţiativă a preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.