Serviciile speciale ruse pregătesc o operațiune de influențare a rezultatului alegerilor prezidențiale din Moldova – 2 milioane de dolari lunar pentru campanii de dezinformare

Potrivit unui raport publicat de Censor.NET, care citează o sursă din serviciile speciale ucrainene, pe 20 octombrie 2024, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, iar serviciile secrete ruse au pregătit o serie de provocări pentru această perioadă. Se planifică alocarea a până la 2 milioane de dolari pe lună pentru finanțarea unei campanii de dezinformare.

În cazul în care actuala președintă, Maia Sandu, va câștiga alegerile, Rusia intenționează să împingă populația spre proteste masive. De asemenea, se intenționează neutralizarea forțelor de ordine și a serviciilor de securitate moldovene prin răspândirea neîncrederii între acestea și cetățenii țării.

“Sunt răspândite narațiuni false despre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon. Aceste narațiuni urmăresc să răspândească ideea că Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) implică Republica Moldova în războiul din Ucraina, limitează drepturile minorităților naționale, intenționează să submineze legitimitatea alegerilor prezidențiale și vând țara Uniunii Europene fără a ține cont de interesele propriilor cetățeni. O altă narațiune sugerează că Dodon urmărește interesele sale personale și este gata să trădeze Republica Moldova și idealurile electoratului său pentru a-și consolida poziția”, a declarat sursa.

Se pregătește, de asemenea, plasarea de anunțuri false despre presupuse recrutări în Legiunea Străină a Franței în apropiere de Chișinău, cu scopul de a crea zvonuri conform cărora administrația Sandu încearcă să implice Moldova în conflictul militar din Ucraina.

“Vor fi utilizate call center-uri ca parte a eforturilor de a convinge cetățenii Moldovei că vor fi mobilizați pentru implicarea ulterioară a Republicii Moldova în războiul din Ucraina. Aceste eforturi vor fi intensificate prin crearea și distribuirea de videoclipuri pe TikTok, care vor arăta apeluri și postere care promovează mobilizarea cetățenilor Moldovei”, a adăugat sursa.

De asemenea, serviciile speciale ruse plănuiesc să simuleze o “criză economică”, prin scoaterea din funcțiune a bancomatelor și răspândirea dezinformării despre limitarea sumelor care pot fi retrase.

Se plănuiesc și dezinformări împotriva introducerii votului prin corespondență pentru cetățenii din străinătate, susținând că Sandu ar putea folosi acest mecanism pentru a falsifica rezultatele alegerilor. Această dezinformare va fi susținută prin rețelele sociale, publicând videoclipuri cu “proteste” în fața clădirilor CEC și Președinției Moldovei.

Dezinformarea se va extinde și asupra “problemei lingvistice”, susținând că Sandu intenționează să implementeze o politică de reducere a utilizării limbii găgăuze în școli. Aceste falsuri vor fi publicate în rețelele sociale și în presa turcească.

“Vor fi publicate materiale care sugerează că guvernul Maiei Sandu va introduce noi reguli care vor prioritiza vânzarea terenurilor către străini la prețuri reduse”, a adăugat sursa, precizând că acest fals vizează fermierii.

Serviciile speciale ruse vor manipula și “problema religioasă”, sugerând că Igor Dodon a susținut un acord între Biserica Ortodoxă Rusă și comunitățile ortodoxe românești locale, care vor alterna serviciile în bisericile locale. Astfel, se dorește stârnirea tensiunilor între credincioșii celor două biserici.

În presa turcă se plănuiește publicarea de materiale care să susțină că Dodon intenționează să vândă Moldova Turciei.

Se planifică și răspândirea de materiale care susțin că Dodon a sprijinit oligarhii ruși în ocolirea sancțiunilor, ceea ce ar putea determina guvernele occidentale să impună sancțiuni împotriva sa.

Total
0
Shares
Previous Article

De Ziua Independenței, cetățenii sunt invitați la un concert extraordinar organizat în PMAN

Next Article

Un Travel Bot inovator pentru explorarea Moldovei rurale este lansat cu sprijinul Uniunii Europene