Lideri europeni de top și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova într-o întâlnire paralelă organizată astăzi, în marja reuniunii Comunității Politice Europene (CPE), la Budapesta.
Președintele Consiliului European Charles Michel, prim-ministrul Regatului Unit Keir Starmer, președintele Franței Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, președintele României Klaus Iohannis și prim-ministrul Poloniei Donald Tusk s-au întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a discuta despre măsurile necesare în sprijinul stabilității și integrării europene a Moldovei.
În cadrul acestei întâlniri, liderii europeni au subliniat importanța continuării reformelor în Moldova și consolidarea capacității statului de a face față provocărilor geopolitice și economice. Aceștia au reiterat angajamentul ferm față de Moldova, în special în contextul crizei de securitate din Ucraina și al presiunilor externe.
„Sprijinul nostru pentru Republica Moldova rămâne neclintit. Vom continua să susținem calea Moldovei spre un viitor mai sigur și mai prosper în cadrul Uniunii Europene”, au declarat liderii europeni într-o declarație comună după întâlnirea cu Maia Sandu.
Reuniunea de la Budapesta a fost marcată de discuții despre securitatea europeană, migrația ilegală, criza energetică și alte provocări globale. Evenimentul a avut loc într-un context geopolitic tensionat, cu războiul din Ucraina și instabilitatea din Orientul Mijlociu afectând securitatea întregului continent.
Cea de a cincea reuniune a comunității politice europene s-a desfășurat astăzi, 7 noiembrie la Budapesta, Ungaria. Evenimentul a adus împreună 47 de șefi de stat și de guvern, lideri de pe întregul continent european.
Având în vedere consecințele dramatice ale războiului de agresiune al Rusiei, liderii UE au convenit, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie 2022, să lanseze Comunitatea politică europeană cu scopul de a reuni țările de pe continentul european. Ambiția este de a încuraja dialogul politic și cooperarea între lideri pentru a aborda chestiuni de interes comun și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european. Această platformă de coordonare politică nu înlocuiește nicio organizație, structură sau proces existent și nu urmărește să creeze altele noi în acest stadiu.
Până în prezent, Comunitatea politică europeană s-a reunit de trei ori. La prima reuniune de la Praga, din octombrie 2022, liderii au discutat în principal probleme de pace și securitate, în special războiul Rusiei din Ucraina și criza energetică. La următoarea reuniune, care a avut loc în Moldova, în iunie 2023, aceștia au discutat despre eforturile comune pentru pace și securitate, reziliența energetică și conectivitatea și mobilitatea în Europa. La Granada, în octombrie 2023, liderii au discutat cum să facă Europa mai rezistentă, mai prosperă și mai geostrategică.