În contextul alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, Comisia Electorală Centrală (CEC) a desfășurat la data de 30 iulie 2024, o întrevedere cu reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei și ai băncilor comerciale din țară. Discuțiile au ținut de prevederile legale ce se referă la obligațiunea deschiderii conturilor bancare pentru partidele politice, grupurile de inițiativă, concurenții electorali și participanții la referendum.
În debutul discuțiilor, vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a remarcat că, potrivit prevederilor Codului electoral, băncile comerciale sunt obligate să deschidă partidelor politice și candidaților la alegeri conturile bancare „Destinat grupului de inițiativă” și „Fond electoral” în perioada electorală.
„Reuniunea de astăzi urmărește să identifice soluții pentru a nu ajunge în situația când, pe de o parte, legea obligă să avem deschise conturi bancare dedicate, iar, pe de altă parte, unui partid politic sau unui competitor electoral îi este refuzată cererea de deschidere a acestor conturi”, a spus vicepreședintele CEC.
O temă de interes a fost donațiile făcute de persoanele fizice și juridice, fapt ce constituie o provocare pentru băncile comerciale care trebuie să verifice proveniența acestora.
Menționăm că, Comisia Electorală Centrală este instituția responsabilă de supravegherea și controlul privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale prin colectarea și sistematizarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice, rapoartele privind auditul partidelor politice, rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali sau participanții la referendum și rapoartele privind finanțarea grupurilor de inițiativă, inclusiv verificarea oricăror donații și transferuri pe conturile bancare ale concurenților electorali, partide politice în baza informațiilor transmise de băncile comerciale.