SURPRIZA ALEGERILOR: „Poporul român a trecut azi prin urechile acului”

„Poporul român a trecut azi prin urechile acului, iar sistemul oligarhic nu”. A fost declarația, după primele rezultate, a lui Călin Georgescu, marea surpriză a primului tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cu mesaje conservatoare și suveraniste, Călin Georgescu a candidat independent și a crescut vertiginos în ultimele săptămâni ale campaniei electorale, promovându-se pe rețelele sociale, reușind să capitalizeze votul de protest al românilor și calificandu-se de pe primul loc în turul doi.

Cine e Călin Georgescu?

Călin Georgescu are 62 de ani și este absolvent al Facultății de Agronomie și doctor în pedologie. Înainte de Revoluție, a lucrat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraș, județul Brașov. În 1991, a fost numit șef al biroului senatorial pentru Mediu în Parlament, iar un an mai târziu a devenit consilier al Ministrului Mediului, Marcian Bleahu. La acea vreme, președintele României era Ion Iliescu, iar funcția de prim-ministru era ocupată de Theodor Stolojan, un tehnocrat, guvernul fiind dominat de FSN, în timp ce Ministerul Mediului era condus de Partidul Ecologist.

Între 1993 și 1996, Călin Georgescu a fost președinte al Asociației Tineretului Ecologist din România (TER), un ONG pe care l-a condus, iar în guvernarea CDR a ocupat funcția de secretar general în Ministerul Mediului. La mijlocul anilor 2000, a fost responsabil cu un departament din cadrul Ministerului de Externe (MAE) și a lucrat mai mulți ani în cadrul Organizației Națiunilor Unite, în domeniul protecției mediului. În prezent, Călin Georgescu se prezintă drept expert în dezvoltare durabilă și este profesor asociat la Universitatea din Pitești.

În plan politic, Călin Georgescu a fost menționat pentru prima dată în primăvara anului 2012, când s-a speculat că ar putea deveni prim-ministru după căderea Guvernului Boc. Deși nu a fost numit, numele său a fost din nou adus în discuție după tragedia de la Colectiv, când, în urma căderii Guvernului Ponta, unii susținători cu viziuni naționaliste, inclusiv actorul Dan Puric, l-au propus pentru funcția de prim-ministru. Din nou, nu a fost numit.

În decembrie 2020, după ce AUR a intrat în Parlament, Călin Georgescu a fost oficial propus pentru funcția de premier de către partid, dar nu a fost numit. Ulterior, liderul AUR, George Simion, i-a oferit funcția de președinte de onoare al partidului. Totuși, Georgescu a stârnit controverse publice atunci când i-a numit „eroi” pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu. Aceasta a dus la deschiderea unui dosar penal pe numele său și la ieșirea sa din AUR.

În ultima perioadă de campanie electorală, Călin Georgescu a fost obligat de Biroul Electoral Central să elimine toate materialele electorale din mediul online care nu conțineau codul de identificare primit de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

 

Total
0
Shares
Previous Article

Mai mulți deputați din Estonia vin la Chișinău. Agenda vizitei

Next Article

Rabin cu dublă cetățenie, a Israelului și R. Moldova, găsit mort. Ce spune Chișinăul și Ierusalimul