ULTIMA ZI de înregistrare în sistemul de compensare pentru luna noiembrie

Astăzi, 28 noiembrie 2024, este ultima zi în care cetățenii pot depune cereri pentru a beneficia de compensații la energie aferente lunii noiembrie.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că, până în prezent, „au fost înregistrate 664.571 de cereri pentru compensații în sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 340.000 au fost procesate cu ajutorul registratorilor”.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a dat asigurări că sistemul de compensații este pregătit pentru ajustări în cazul în care tarifele la gaze naturale vor fi majorate. „Noi, în consultare cu Ministerul Energiei și colegii de la ANRE, vom analiza decizia cu privire la tarif și vom face calculele de rigoare. Vom comunica ulterior în ce măsură Guvernul va atenua impactul asupra cetățenilor”, a declarat ministrul muncii, Alexei Buzu.

Totodată, ministrul a subliniat că filtrele pentru acordarea compensațiilor vor fi menținute, iar recalculul va ține cont de momentul intrării în vigoare a noilor tarife. „Vom examina situația fiecărui solicitant, în funcție de venituri, numărul membrilor familiei și sursa principală de încălzire. Vom simula impactul noilor tarife și vom comunica detaliile despre cum vor fi acoperite creșterile de costuri”, a explicat Buzu.

Majorării tarifelor vine după solicitarea SA „MoldovaGaz” către Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a aproba o creștere de circa 33%. În cazul în care această solicitare va fi aprobată, prețul pentru un metru cub de gaze naturale ar putea crește la 16,1 lei.

Cererile pentru compensare depuse după data de 28 noiembrie nu vor fi aplicabile retroactiv pentru luna noiembrie, însă cetățenii se pot înscrie oricând pe durata sezonului rece, iar compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Compensațiile la energie se acordă din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat cu sprijinul Uniunii Europene și al altor parteneri de dezvoltare. Acestea sunt calculate în funcție de veniturile gospodăriei, numărul de membri, statutul acestora (persoane cu dizabilități, copii, pensionari, studenți, șomeri), precum și de tipul sursei principale de încălzire – gaze naturale, energie termică, electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a beneficia de compensații, cetățenii trebuie să completeze cererea online pe platforma compensatii.gov.md sau să solicite asistența registratorilor locali. Compensațiile sunt oferite sub formă monetară și sunt virate direct în conturile bancare ale beneficiarilor sau distribuite prin intermediul oficiilor poștale.

Pentru mai multe detalii, cetățenii pot contacta Linia Verde a programului, apelând gratuit la 0 8000 5000, de luni până vineri, între orele 08:00 și 18:00, iar sâmbăta, între 10:00 și 16:00.

Total
0
Shares
Previous Article

Guvernul a aprobat lista laureaților Premiului Național 2024

Next Article

Nemulțumiți de evaluare? 15 judecători ai Curților de Apel pleacă din funcții