VIDEO // Renato Usatîi propune dreptul de vot la 16 ani: „Tinerii sunt mai lucizi și imuni la corupție”. Țările europene unde este deja implementat votul

Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a propus recent o schimbare semnificativă în legislația electorală a Republicii Moldova, solicitând scăderea vârstei minime pentru exercitarea dreptului de vot la 16 ani. În opinia sa, tinerii de astăzi sunt mult mai conștienți de realitățile politice și economice decât politicienii mai în vârstă și sunt mult mai greu de manipulat prin tactici electorale ieftine.

„Dreptul de vot trebuie să fie de la vârsta de 16 ani! Astăzi, un elev de liceu este adesea mai lucid decât unii politicieni cu vârstă înaintată. Ei nu-și vând votul pentru o conservă de carne, o găină sau o căldare de cărbune ori lemne,” a declarat Usatîi.

El a subliniat că tinerii nu sunt influențați de promisiuni electorale populiste și nu cad pradă corupției, în contrast cu o parte a electoratului mai în vârstă, care poate fi mai vulnerabilă în fața unor astfel de practici.

Usatîi a argumentat că dacă tinerii primesc buletin de identitate și pot obține permis de conducere la 16 ani, ar trebui să aibă și dreptul de vot, deoarece această responsabilitate nu este mai complicată sau mai gravă decât cele deja asumate.

„Dacă la 16 ani au buletin și pot susține examenul pentru permisul de conducere, votarea nu ar fi o procedură mai gravă sau mai complicată pentru ei. Sunt sigur că tinerii ar susține această idee,” a afirmat liderul Partidului Nostru.

Acesta a mai adăugat că scăderea vârstei de vot ar stimula implicarea tinerilor în procesul de dezvoltare a țării și i-ar responsabiliza în ceea ce privește luarea deciziilor.

„Dreptul de a vota de la 16 ani este firesc și i-ar stimula să participe la dezvoltarea țării și la luarea deciziilor,” a continuat Usatîi.

De asemenea, el a subliniat că, dacă tinerii ar avea acest drept, el ar avea mari șanse să câștige din primul tur al alegerilor, bazându-se pe sprijinul puternic pe care l-a simțit din partea tinerilor în timpul vizitei sale recente la Drochia.

Votul la 16 Ani: Un trend European

Propunerea lui Usatîi vine într-un context european în care mai multe țări și teritorii au adoptat deja legislații care permit tinerilor să voteze de la vârsta de 16 ani. Aceste exemple demonstrează că există un trend crescând în Europa către recunoașterea capacității tinerilor de a participa activ la procesul democratic.

  • Austria este una dintre primele țări din Europa care a extins dreptul de vot la cetățenii din grupa de vârstă 16-17 ani. Începând cu anul 2007, tinerii austrieci pot vota în toate tipurile de alegeri: parlamentare, prezidențiale, europarlamentare, statale și locale, precum și în referendumuri.
  • Malta a urmat exemplul austriac și, în 2018, a acordat drept de vot tinerilor din grupa de vârstă 16-17 ani pentru toate tipurile de alegeri, după ce inițial, în 2015, aceștia au avut dreptul de a vota doar în alegerile locale.
  • Grecia permite, din 2017, tinerilor care împlinesc 17 ani în decursul anului electoral să voteze în toate tipurile de alegeri, ceea ce, în practică, reprezintă o reducere a vârstei de la care se poate vota la 16 ani.
  • În Scoția, tinerii din grupa de vârstă 16-17 ani pot vota, începând cu 2015, în alegerile pentru Parlamentul Scoției, în alegerile locale și în cadrul referendumurilor.
  • Țara Galilor a extins, în 2021, dreptul de vot în alegerile locale și în cele pentru Senedd, legislativul național, pentru tinerii din grupa de vârstă 16-17 ani.
  • În Elveția, tinerii din cantonul Glarus pot vota în alegerile cantonale și locale începând de la 16 ani.
  • Estonia a introdus, în 2021, dreptul de vot pentru tinerii din grupa de vârstă 16-17 ani în alegerile locale.
  • În Belgia, o modificare legislativă din 2022 a scăzut la 16 ani vârsta de la care tinerii pot vota în alegerile pentru Parlamentul European.
  • În Germania, tinerii de 16-17 ani pot vota în alegerile statale din patru landuri și în alegerile locale din 11 landuri, dintre cele 16 care compun statul federal german.

De asemenea, Insula Man, o dependință auto-guvernată a Marii Britanii, a fost prima țară europeană care a acordat drept de vot tinerilor de 16-17 ani pentru toate tipurile de alegeri, încă din anul 2006.

Propunerea lui Renato Usatîi de a acorda drept de vot tinerilor începând de la vârsta de 16 ani nu este doar o inițiativă izolată, ci face parte dintr-o tendință mai largă în Europa, unde tot mai multe țări recunosc capacitatea tinerilor de a participa activ în viața politică. Rămâne de văzut dacă această idee va prinde contur în Republica Moldova și dacă va genera dezbateri ample în societate. Cert este că, în cazul în care va fi implementată, ar putea schimba semnificativ peisajul electoral al țării.

Total
0
Shares
Previous Article

Ministrul Educației și Cercetării a inaugurat nou an de studii la două licee din Costești, Ialoveni

Next Article

VIDEO // Laura Codruța Kovesi, către studenții moldoveni: "Aderarea la UE vă oferă o șansă, dar restul depinde de voi"