Ziua Internațională de încheiere a Impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor

Pe 2 noiembrie, marcam Ziua Internațională de Încheiere a Impunității pentru Crimele Împotriva Jurnaliștilor, un moment crucial pentru a reflecta asupra provocărilor cu care se confruntă mass-media la nivel global.

Din 1993, peste 1 700 de jurnaliști au fost uciși pentru că au transmis știri și au adus informații publicului. În nouă din zece cazuri, ucigașii rămân nepedepsiți, potrivit Observatorului UNESCO al jurnaliștilor uciși. Între anii 2016 și 2020, aproximativ 400 de jurnaliști au fost uciși, iar 9 din 10 dintre aceste crime rămân nerezolvate, evidențiind o criză alarmantă a impunității. În timp ce asasinatele sunt cea mai extremă formă de cenzură a mass-media, jurnaliștii sunt, de asemenea, supuși la nenumărate amenințări – de la răpire, tortură și alte atacuri fizice la hărțuire, în special în sfera digitală.

Femeile jurnaliste sunt afectate în mod deosebit de amenințări și atacuri, în special de cele făcute online. Conform documentului de discuție al UNESCO, The Chilling: Global trends in online violence against women journalists, 73% dintre femeile jurnaliste intervievate au declarat că au fost amenințate, intimidate și insultate online în legătură cu activitatea lor.

Potrivit ultimului raport ONU, în 2023 mai mult de 50% dintre asasinatele de jurnaliști au avut loc în zone de criză și de conflict, iar în prima jumătate a anului 2024 numărul acestora a continuat să crească. Odată cu intensificarea conflictelor și a altor crize, comemorarea din 2024 urmărește să promoveze o discuție mai amplă cu privire la siguranța jurnaliștilor care lucrează în aceste contexte, inclusiv cu privire la prevenirea, protecția și urmărirea penală a jurnaliștilor afectați de astfel de provocări.

Un eveniment important se va desfășura pe 3 noiembrie la Institutul Internațional de Justiție Penală și Drepturile Omului din Siracuza, Italia. Această masă rotundă va aduce împreună procurori și jurnaliști pentru a discuta măsurile de prevenire și protecție, subliniind rolul esențial al procuraturii în investigarea crimelor și amenințărilor împotriva jurnaliștilor.

Iar comemorarea la nivel mondial a Zilei internaționale de încheiere a impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor va avea loc la 6-7 noiembrie 2024, la sediul Uniunii Africane din Addis Abeba, Etiopia, sub tema Siguranța jurnaliștilor în situații de criză și de urgență.

UNESCO subliniază că „libertatea de exprimare este fundamentul democrației și al drepturilor omului.” În Moldova, Asociația Promo-LEX a evidențiat cazuri recente în care accesul jurnaliștilor a fost obstrucționat, în special în regiunea transnistreană, și a subliniat că persoanele responsabile de aceste abuzuri nu au fost încă trase la răspundere.

În acest context, mesajul UNESCO este clar: „Împreună, trebuie să ne angajăm în lupta pentru dreptate, să denunțăm abuzurile și să sprijinim jurnaliștii care își riscă viețile pentru a ne informa”. Aceasta este o datorie față de cei care au căzut pentru a ne oferi informații corecte și obiective.

Această zi nu este doar un moment de comemorare, ci un apel urgent la acțiune pentru a proteja drepturile jurnaliștilor și pentru a asigura un mediu sigur în care aceștia să își poată desfășura activitatea liber și fără teama de represalii. Este responsabilitatea noastră, a societății civile, a guvernelor și a comunității internaționale, să punem capăt impunității și să susținem demnitatea jurnalismului.

„Ziua internațională pentru eliminarea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor” a fost instituită în 2013. A fost adoptată în urma asasinării a doi jurnaliști francezi în Mali și îndeamnă statele membre să implementeze măsuri concrete pentru combaterea impunității și violenței îndreptate împotriva jurnaliștilor. Rezoluția condamnă toate atacurile asupra jurnaliștilor și solicită responsabilizarea autorilor acestor crime, garantând în același timp accesul victimelor la căi de atac adecvate. De asemenea, se face apel la crearea unui mediu sigur și favorabil pentru exercitarea activității jurnaliștilor, fără interferențe nejustificate.

Total
0
Shares
Previous Article

Fiecare vot contează! Cum votăm și cum nu votăm în turul II? (VIDEO)

Next Article

Ion Moisei: O legendă a voleiului și justiției la penitenciarul nr. 13