Anual, în fiecare a treia zi de joi din luna noiembrie, Republica Moldova marchează Ziua Națională de Renunțare la Fumat. Genericul din acest an, „Respiră liber – alege viața fără fum”, subliniază importanța unui aer curat și sănătos, fără substanțe toxice și cancerigene.
Evenimentul are ca scop sensibilizarea populației asupra riscurilor fumatului și expunerii la tutun. În Republica Moldova, aproape 6000 de persoane își pierd viața anual din cauza consumului sau expunerii la fumul de țigară. Iar peste 12,7% dintre adolescenți întrebuințează țigări electronice.
Nicotina eliberează dopamină, „hormonul plăcerii”, dar efectul este de scurtă durată, iar imediat cel ce consumă fumul de țigară simte nevoia intensă de a consuma din nou. Acest lucru duce la sevraj, care poate provoca iritabilitate, agitație, dificultăți de concentrare, tulburări de somn, anxietate și depresie. În final, ajunge să consume cantități din ce în ce mai mari de nicotină, intrând într-un cerc vicios, iar ceea ce părea inițial o „plăcere” devine o necesitate pentru a evita simptomele dependenței.
La nivel mondial, consumul de tutun cauzează anual moartea a peste 8 milioane de oameni, inclusiv 1,3 milioane de decese din cauza fumatului pasiv. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că în jur de 37 de milioane de copii cu vârste între 13 și 15 ani folosesc țigări electronice și alte produse din tutun.