Autorii unui grup de Telegram din Moldova promovează „revenge porn” și fac bani din asta

Colaj Moldova/org

De curând, mai multe activiste pentru drepturile femeilor printre care Lorelei Grigoriță, Doina Danielean și Anastasia Slacfenco au bătut alarma despre existența unor grupuri de Telegram cu conținut pornografic. În aceste grupuri sunt distribuite imagini intime cu femei din Moldova fără consimțământul acestora, iar accesul într-un astfel de grup costă între 200 și 300 de lei. Activistele cer implicarea autorităților în aceste cazuri, potrivit unui articol Moldova.org.   

Lorelei Grigoriță, activistă pentru drepturile femeilor, spune că a fost contactată de cel puțin două femei imaginile cărora ar fi apărut în acest grup. Una dintre ele spune că imaginile din grup îi sunt atribuite, dar în poze nu apare ea. O altă tânără, imaginile căreia ar fi fost postate mai demult, ar fi primit apeluri în care i s-ar fi cerut bani ca să fie șterse imaginile.

„Din cauza presiunii se simțea foarte vulnerabilă și a fost nevoită să abandoneze lucrul. Plângerile pe care le-a depus la poliție nu dădeau un rezultat, pentru că grupurile respective, chiar dacă au fost șterse, imaginile se scurgeau de la o sursă la alta și poliția dădea din umeri”, declară Lorelei Grigoriță.

Lorelei adaugă că în mai multe cazuri imaginile erau transmise de către foștii parteneri, drept răzbunare sau revenge porn

„Practic este o formă de misoginism existent în societate, unde bărbații, după ce încheie o relație, pot să își permită să distribuie aceste imagini”, adaugă Grigoriță.

Moldova.org a reușit să confirme existența acestor canale. În unul dintre cele mai cunoscute canale, numit Car Vertical, cu alte subgrupuri satelit, numărul membrilor depășea cifra de 35 000.

„Fetele au gânduri suicidale”

Circa 10 victime ale acestui grup organizat s-au adresat Coaliției Viața fără Violență în căutarea ajutorului.

„Condamnăm existența acestui tip de grupuri și reacția care a urmat atunci când s-au făcut publice aceste cazuri. Este o crimă sa promovezi aceste lucruri fără consimțământ, fetele au gânduri suicidale, oamenii care au creat acest grup nu s-au gândit că consecințele acțiunilor lor pot fi letale”, a spus Mihaela Cimbriciuc, comunicatoarea organizației Coaliția Națională „Viața fără Violență”.

Ea adaugă că fetele se află într-o situația vulnerabilă, au fost respinse de familii, le este frică pentru că sunt hărțuite online și nu știu ce să facă mai departe.

Împreună cu reprezentantele Coaliției unele victime au depus plângeri la poliție.

De unde vine „Car Vertical?”

Car Vertical este un serviciu online care oferă rapoarte detaliate privind istoricul vehiculelor prin verificarea seriei de șasiu (VIN). Scopul principal al Car Vertical este de a ajuta potențialii cumpărători de mașini second-hand să evite achiziționarea unui vehicul cu probleme ascunse, cum ar fi daunele structurale, kilometrajul manipulat sau statutul de vehicul furat.

Astfel, prin asocierea de cuvinte, moderatorii și membrii grupului organizat încercau să ofere cât mai multe date din viața intimă a femeilor, comițând un abuz.

Cum funcționează grupurile?

În grupul public cu intrare „liberă”, moderatorul distribuia profilurile rețelelor de socializare și contactele fetelor și femeilor. Distribuirea datelor de contact era însoțită de îndemnul de a viziona într-un alt grup privat conținut intim cu femeile. Materialele erau distribuite fără acordul femeilor, partajate din conversații private sau filmări ascunse.

În grupul privat, cei peste 4000 de membri au reușit să intre fie plătind 300 de lei moderatorului, fie partajând la rândul lor alte materiale compromițătoare cu alte femei.

Sursă: Telegram/Moldova.org
Sursă: Telegram/Moldova.org

Șantaj pentru 500 de euro

Pe de altă parte, în schimbul ștergerii materialelor denigratoare, moderatorul grupului prevedea o așa-zisă taxă de 500 de euro de la fetele sau femeile pozele cărora au apărut în grup.

Pe TikTok există videouri în care diverși utilizatori promovează grupul de Telegram cu pretextul de a atenționa bărbații despre „kilometrii parcurși” ai potențialelor partenere.

Sursă: TikTok/Moldova.org

De pe 28 august grupul Car Vertical de pe Telegram este indisponibil. Cu toate acestea, mișcarea în sine nu a dispărut. Jurnalistele Moldova.org au identificat și alte grupuri care continuă aceleași practici, prin același mecanism.

*Până la ora publicării articolului, Moldova.org nu a reușit să obțină un răspuns din partea Inspectoratului General al Poliției (IGP) cu referire la acest caz.

Sursă: Telegram/Moldova.org
Sursă: Telegram/Moldova.org
Total
0
Shares
Previous Article

Guvernul a aprobat Programul național de specializare inteligentă a Republicii Moldova pentru anii 2024 – 2027 „Smart Moldova”

Next Article

Cine se teme de aderarea Republicii Moldova la UE? Fake News care agită sperietoarea separatismului din Transnistria și Găgăuzia