CORUPȚIA din JUSTIȚIE: Trei judecători deferiți justiției pentru trafic de influență (VIDEO)

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în cazul a trei judecători din Republica Moldova, acuzați de trafic de influență. Aceștia au fost trimiși în instanță pentru a fi judecați în legătură cu mai multe acte de corupție comise în perioada iunie-noiembrie 2023.

Cei trei inculpați, doi judecători soț și soție de la Judecătoria Chișinău și un altul de la Curtea de Apel Chișinău, sunt acuzați că au încercat să influențeze deciziile unor instanțe de judecată, în schimbul unor sume de bani.

Conform probelor prezentate de Procuratura Anticorupție, judecătorii ar fi acționat împreună în trei episoade distincte:

Influențarea măsurilor preventive: În perioada septembrie-noiembrie 2023, cei doi judecători soți și un alt magistrat de la Curtea de Apel Chișinău ar fi încercat să obțină o măsură preventivă mai blândă pentru o persoană aflată în arest preventiv, cerând o mită de 3000 de euro (aproximativ 57.500 lei moldovenești).

Obținerea unui permis de conducere ilegal: În perioada mai-iunie 2023, aceiași doi judecători soți ar fi încercat să influențeze funcționari ai Agenției Servicii Publice, pentru a obține un permis de conducere fără respectarea legii, în schimbul unei sume de 800 euro (aproximativ 15.300 lei).

Pretinderea unei mită pentru influențarea unei sentințe: În luna mai 2023, unul dintre judecători ar fi promis unei persoane că poate influența magistrații Curții de Apel pentru a obține o sentință favorabilă în cazul unui recurs, fără a specifica o sumă exactă de bani.

Toți cei trei inculpați au respins acuzațiile. Cauza penală va fi judecată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Conform legii, cei vinovați de trafic de influență pot fi condamnați la amendă sau închisoare de până la șase ani, în funcție de circumstanțele fiecărui caz.

De asemenea, procurorii au aplicat sechestru pe bunurile inculpaților, în valoare de aproximativ 1,55 milioane de lei, pentru a asigura executarea unei eventuale pedepse.

În prezent, procurorii continuă investigarea altor persoane implicate în aceste acte de corupție, iar ancheta vizează și posibile abateri disciplinare din partea unor procurori, magistrați și avocați, care ar fi colaborat cu cei acuzați.

Mențiune: Orice persoană acuzată este prezumată nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.

Total
0
Shares
Previous Article

CEC anunță control financiar la mai multe partide politice și a unui fost candidat la prezidențiale

Next Article

Republica Moldova marchează 1000 de zile de război și solidaritate cu Ucraina (FOTO / VIDEO)