Ministrul Energiei, Victor Parlicov, recunoaște situația complicată a tarifelor la gaze naturale, subliniind că acestea sunt influențate de factori de conjunctură și panică pe piețele internaționale, mai degrabă decât de cerere și ofertă, factorii fundamentali ai pieței. El spune că acum nu putem vorbi despre o posibilă ieftinire a gazelor pentru consumatorii finali.
„Noi, la Ministerul Energiei, analizăm constant factorii care influențează prețurile la gaze pentru a înțelege tendințele. Din păcate, ce vedem acum este o decuplare de factorii fundamentali. Piața este dominată de panică și incertitudine, mai ales în contextul tranzitului gazelor din Federația Rusă prin Ucraina către Uniunea Europeană. (…) Ceea ce noi ca și guvern facem, eu ca ministru, noi încercăm să, să spunem așa, dăm girul pentru a achiziționa cele mai bune, a prinde cele mai bune prețuri la achiziție atunci când este posibil și există mecanismul de compensație,” a explicat Parlicov.
Ministrul a precizat că prognozele inițiale ale experților indicau o scădere a tarifelor datorată scăderii cererii industriale în Europa și Asia, pe fondul stagnării economice.
„Deci noi ne-am așteptat la o temperare și la o scădere a prețurilor pe piața internațională, în primul rând datorită faptului că scade cererea. Deci, în general, și în Europa și în Asia, consumul industrial scade, economia stagnează, respectiv noi ne așteptam, plus acolo mai sunt mulți alți factori, dar cumva noi ne așteptam că cererea de gaze se va potoli, respectiv asta vă duce prețurile în jos. În realitate, ceea ce vedem este că pe burse domină, în primul rând, panica, domină, în primul rând, niște factori de conjunctură, nu factorii fundamentali, și plus este o reacție foarte bunăvecioasă la orice știre legată de volumele de gaze care vin din Federația Rusă” a adăugat oficialul.
Victor Parlicov a amintit și de criza gazelor din 2021-2022, când speculațiile legate de livrările din Rusia au dus la fluctuații mari ale prețurilor.
„Dacă țineți minte, în 2021 – 2022, toată lumea discuta, va introduce Rusia cu contrasancțiuni, nu va introduce. Prețurile au ajuns la niște cifre enorme, după care pe 27 septembrie 2022 au explodat gazoductul Nord Stream 1 și Nord Stream 2 și în momentul în care toată lumea, în mod normal, trebuie să crească prețurile, prețurile au scăzut și au scăzut anume din cauza faptului că s-a desumflat bula informațională și s-a ajuns la factorii fundamentali.”
În ceea ce privește intervențiile Guvernului, Parlicov a menționat că mecanismele de compensare vor rămâne în vigoare pentru a sprijini consumatorii vulnerabili. „Rolul nostru, ca guvern, este să negociem cele mai bune prețuri posibile la achiziție și să protejăm cetățenii prin compensații,” a explicat ministrul.