OPINIE. Episodul 2 din “Dominatorul” sau de ce alege Moldova iarăși să se umilească în fața rușilor

Jurnalistul și moderatorul de televiziune Alexandru Cozer critică vehement guvernul Republicii Moldova, pentru ceea ce el numește “umilire în fața rușilor”. Într-o postare pe o rețea de socializare, acesta menționeză că “la 9-10 octombrie curent, Vadim Ceban pleacă la Sankt-Petersburg pentru a discuta despre continuarea livrărilor de gaze și după 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit prin Ucraina”. 
“Din acest document, semnat de către Ceban și trimis chiar Ministerului Energiei, reiese clar că “s-a ajuns la înțelegerea” că rușii sunt gata să livreze gaze spre Moldova și după 1 ianuarie. Și nu doar pentru Transnistria, dar chiar și malul drept. Singura problemă e că punctul de livrare se schimbă de la hotarul cu Moldova la cel cu Ucraina. Respectiv Moldovagaz trebuie să caute soluții să aducă gazul până în Moldova. Soluții sunt, coridorul transbalcanic fiind cea mai viabilă variantă.
Ca ieri noi să aflăm că ministrul Parlicov se duce la Gazprom pentru a vedea dacă rușii vor livra gaze în continuare pentru stânga Nistrului.
Serios?!
Pai dacă deja au confirmat asta la 10 octombrie, în discuțiile cu Ceban, care e omul lor, de ce să te mai duci încă o dată? Pentru a umili Republica Moldova, pentru a servi propaganda rusă cu un nou subiect, cum vine ministrul moldovean al Energiei și se pune în genunchi, sau e altceva la mijloc? Pentru că, repet, în acest document scrie negru pe alb că livrările vor fi continuate.
Sau cineva se simte cu musca pe căciulă că nu a făcut rezerve de gaze în iunie, când prețul la bursa era de 260 de dolari și cumpără în noiembrie cu 490? În condițiile în care preturile continuă să crească…
Dacă se făceau rezerve în vară, la preț de sub 300 USD, astăzi nu se mai punea problema majorării tarifului, ba chiar puteau exista premize pentru o ușoară reducere a poverii facturilor.
Astăzi Moldovagaz are contractate volume de gaz doar până la sfârșitul lunii decembrie. Iar de la 1 ianuarie, prețul de la Gazprom, conform formulei, ar fi de sub 400 USD. Asta se vrea, să reveniți la Gazprom din ianuarie la prețul de 400 USD, după ce în vară ați ratat șansa să faceți rezerve la sub 300?”, întreabă retoric Alexandru Cozer.
Total
0
Shares
Previous Article

ALEGERI ÎN ROMÂNIA. Moldovenii cu cetățenie română sunt așteptați la urne. Află unde votezi și de ce acte ai nevoie

Next Article

De ce nu scad tarifele la gaze? Explicațiile ministrului Parlicov