Maia Sandu anunță măsuri pentru combaterea corupției și protejarea democrației după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
Șefa statului cere măsuri urgente pentru combaterea corupției politice și asigurarea unui proces electoral corect făcând apel la instituțiile statului pentru a lua măsuri urgente în vederea combaterii corupției politice și pentru asigurarea unui proces electoral corect și transparent.
Sandu a subliniat necesitatea prioritizării dosarelor de corupție politică, în special a celor legate de cumpărarea de voturi, de către procuratură și instanțele de judecată.
„Pentru ca RM să poată asigura respectarea votului autentic al cetățeanului, este nevoie de acțiuni concrete care să grăbească examinarea cazurilor de corupție politică. Deși există mai multe dosare în lucru, examinarea acestora durează prea mult, fapt ce necesită modificări legislative pentru a reduce termenul de soluționare”
Potrivit oficialei, Guvernul, Parlamentul și alte instituții implicate vor colabora pentru a prezenta în următoarele zile un plan de acțiune concret, menit să reducă durata procedurilor judiciare în cazurile de corupție politică.
Maia Sandu a subliniat importanța finalizării evaluării externe a instituțiilor, în ciuda opoziției puternice din partea anumitor persoane. Ea a afirmat că Moldova are nevoie de instituții populate de oameni corecți și onești, menționând că unii judecători corupți au fost deja eliminați din sistem și că este esențial să se continue acest proces de curățare.
Totodată, Maia Sandu a criticat situația din cadrul Procuraturii Anticorupție, pe care a calificat-o drept „un eșec total”, menționând că reformele anterioare nu au avut rezultatele așteptate:
„Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate și recomandarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție pentru că am văzut un eșec total din partea acestea pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice.”
Totodată, oficiala a anunțat că la sfârșitul săptămânii, joi și vineri, vor avea loc consultări publice la președinție, unde vor fi invitați reprezentanți ai partidelor politice și ai societății civile pentru a discuta acțiunile necesare combaterii corupției politice, în special a fenomenului cumpărării de voturi.
„Vreau să vă amintesc că ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri și la referendum nu a afectat un partid politic sau un candidat. Mai mulți candidați și mai multe partide politice sunt afectate de cumpărare de voturi și cu toții ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova să decidă cine trebuie să conducă țara și nu banii murdari care vin din pe o parte sau alta. La aceste discuții vom purta dezbateri pe propunerile Guvernului, dar și pe propunerile pe care le au alte partide politice pe acest subiect, cum să putem cât mai repede să sancționăm și să eliminăm acest fenomen extrem de periculos pentru democrația Republicii Moldova, dar și pentru securitatea țării noastre, care se numește corupția politică și mai ales cumpărarea de voturi. Continuăm discuțiile în următoarele zile, în maxim 10 zile, trebuie să avem toate planurile discutate, elaborate și consens, dacă vreți, la nivel național pe aceste acțiuni pe care trebuie.”
În ceea ce privește, cele două drone rusești care au pătruns ieri, 10 noiembrie, în spațiul aerian al R. Moldova, oficiala a declarat că nu conțineau explozibil, dar faptul că acestea au pătruns pe teritoriul RM reprezintă un motiv de îngrijorare.
„Din prima zi de război noi am făcut totul pentru a proteja spațiul aerian al RM, inclusiv unele achiziții pe care le-am făcut, a fost ca să depistăm și să nu avem situații care crează pericole pentru cetățeni. Din informația prezentată de instituții, aceste drone nu prezintă pericol pentru cetățeni. Dar în continuare trebuie să fim vigilenți și să achiziționăm tehnica de care este nevoie ca toți cetățenii să se simtă în siguranță. Însuși un război la hotar și faptul că dronele survolează spațiul aerian al RM, reprezintă motive de îngrijorare”, a comentat Maia Sandu.
Amintim că șefa statului a convocat în dimineața zilei de luni, 11 octombrie, Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta „despre problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia”.